4 voordelen van stretchen voor chiropractiepatiënten

 

De meeste mensen stretchen (rekken en strekken) zonder daar aandacht aan te schenken. Verdeeld over de dag stretch je bijvoorbeeld bij het opstaan of als je een tijdje in dezelfde positie hebt gezeten. Sommige mensen stretchen voor het sporten of als onderdeel van fysiotherapie. Stretchen zorgt vaak dat je je beter voelt, verrassend genoeg heeft het ook echt een positief effect op je hele lichaam.

 

Als je ouder wordt, worden je spieren strakker gespannen. Dit is onderdeel van het verouderingsproces. Het kan gepaard gaan met verminderde bewegingsvrijheid en stijve gewrichten, waardoor dagelijkse activiteiten lastiger worden. Na sommige blessures kan stijfheid optreden, wat zorgt voor pijn en verminderde flexibiliteit.

 

Wat veel chiropractiepatiënten zal verbazen is dat stretchoefeningen een hele goede aanvulling zijn op de behandelingen. In combinatie met simpele rek- en strekoefeningen helen sommige blessures sneller, vermindert de pijn en voelen chiropractiepatiënten zich beter en energieker. Als dat nog niet genoeg is om dagelijks te stretchen, dan zijn de volgende vier voordelen dat misschien wel!

 

1. Het helpt om de wervelkolom in de juiste vorm te houden

 

Wanneer je je borstspieren, schouders en onderrug stretcht helpt dat om je wervelkolom in de juiste vorm te houden. Als je spieren niet zo nu en dan gestretcht worden, beginnen ze aan de wervelkolom te trekken en dat is meestal niet op een symmetrische manier.

Dit houdt in dat spieren aan de ene kant van je wervelkolom harder trekken dan die aan de andere kant. Het resultaat is dat je lichaam naar een kant getrokken wordt, waardoor ook je wervelkolom naar die kant getrokken wordt. Regelmatig stretchen gecombineerd met chiropractische behandelingen zorgen voor een optimaal gezonde wervelkolom.

 

2. Verbetert je flexibiliteit en bewegingsvrijheid

 

De meeste mensen weten wel enigszins dat stretchen de flexibiliteit bevordert en voor meer bewegingsvrijheid zorgt. Toch zijn er velen die niets met die kennis doen en bij de huisarts belanden met rugklachten. Stretchen maakt je flexibel, wat op zijn beurt zorgt dat je minder vatbaar bent voor blessures.

 

Je spieren zullen zo effectief mogelijk functioneren. Het is wel belangrijk dat je het niet overdrijft! Sommige mensen overdrijven het rekken en strekken. Ze denken dat wanneer ze het lichaam in bepaalde posities manoeuvreren of op en neer veren, ze een diepere stretch krijgen en flexibeler zullen worden. Helaas werkt het juist tegenovergesteld. Stretchen is niet goed als je gaat veren of de houding forceert. Dit resulteert vaak in blessures, verrekte of zelfs gescheurde spieren.

 

3. Minder stress en ontgiften

 

Als je stretcht gebeuren er twee belangrijke dingen. Als eerste: de bloedcirculatie verbetert, bloed stroomt naar de spieren, organen en hersenen. Ten tweede: deze gebieden krijgen daardoor meer zuurstof. Het resultaat is dat afvalstoffen die zich in deze gebieden ophopen, worden verdreven.

 

Het simpele stretchen dat spanning in de spieren verlicht, gecombineerd met het afvoeren van afvalstoffen, zorgt dat je je minder gestrest voelt. Stretchen is een goede oefening om te ontstressen en je kunt het overal doen. Er is geen speciale apparatuur voor nodig en je kunt het gewoon tijdens werktijd doen. En als bonus: je voelt direct resultaat.

 

4. Het verlicht lage rugpijn

 

Wanneer je last hebt van lage rugpijn, kan het zijn dat stretchen een goede pijnverlichter is. Stretchen kan een goed alternatief zijn voor pijnstillers. Pijnstillende medicatie kan verslavend werken en heeft vaak vervelende bijwerkingen.

 

Het eigen herstellend vermogen van het lichaam speelt een grote rol bij het verlichten van spanning en stijfheid. Hoe stijver de spieren zijn, hoe pijnlijker het zal zijn als je probeert te bewegen. Door de spanning te verlichten door middel van stretchen zul je erachter komen dat bewegen makkelijker en minder pijnlijk wordt.

Stretchen heeft vele grote voordelen. Bespreek met je chiropractor welke stretchoefeningen je thuis kunt doen om je klachten te verlichten. Je zult versteld staan wat het voor je kan doen! Heb je geen chiropractor? Bel ons dan eens, we zijn er om te helpen!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.