Afvallen? De meeste diëten zijn ongezond!

De statistieken zien er niet goed uit.

 

De eetgewoonten van tegenwoordig gaan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen enorm te boven. We krijgen te veel calorieën, suikers, verkeerde vetten, zout en geraffineerde granen binnen. Daarnaast eten we vaak onvoldoende fruit, groente, melkproducten, volkorenproducten en goede oliën. Het resultaat is steeds meer mensen met obesitas. Experts verwachten dat er rond 2030 in de VS een half miljoen volwassenen met obesitas zijn.

Wanneer mensen met diëten beginnen, is dat juist wat hen in de problemen brengt!

 

Dieet versus levensstijl aanpassen

 

Het komt erop neer dat diëten altijd tijdelijk zijn. Er zijn serieuze consequenties verbonden aan een dieet, vooral een crashdieet. De effecten van (crash)diëten kunnen ook een negatief effect hebben op je chiropractische behandeling en het herstelproces in de weg staan.

 

Omdat diëten tijdelijk zijn, komt als je weer vervalt in je normale eetpatroon, het gewicht meestal meteen weer terug.

 

Het volledig aanpassen van je levensstijl is een betere keuze. Dit houdt onder andere in dat je betere, gezondere voedingskeuzes maakt. Keuzes, die je de rest van je leven kunt volhouden. Dit soort keuzes heeft juist een positief effect op het behandelplan van je chiropractor omdat het je lichaam sterker en gezonder maakt, waardoor het beter op de behandeling reageert.

 

Atkins-, Cambridge-, South Beach-dieet

 

Zijn maar een kleine greep uit de vele verschillende diëten die er zijn. Sommige zijn duidelijk ongezond, maar bij sommige is dat ook minder duidelijk. Ze claimen dan gezond te zijn en te zijn ontwikkeld door doktoren. Sommige zitten vol met vitaminesupplementen en weinig echte voeding. Het is belangrijk dat je dit soort slechte diëten herkent, zodat je niet meegezogen wordt in de hype.

 

Een aantal van de bekendste type diëten bevatten vloeistoffen die rijk zijn aan eiwitten, weinig of geen koolhydraten en soorten kool of grapefruit. Deze bouillons en sappen worden dan gecombineerd met vast voedsel. Dit type diëten kunnen serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals schade aan vitale organen. Andere kunnen juist vitaminetekorten of uitdroging veroorzaken. Geen van deze diëten kan (of moet) over een langere periode volgehouden worden, laat staan de rest van je leven.

 

De gevaren van diëten

 

Ongezonde diëten kunnen gevaren met zich meebrengen. Omdat ze vaak zijn gebaseerd op het vermijden van bepaalde voeding of complete voedingsgroepen, kan je lichaam uit balans raken. Gevolgen van gevaarlijke diëten zijn: uitdroging, vermoeidheid, zwakte, vitamine- en mineralentekort, hoofdpijn, misselijkheid, diarree, constipatie, psychische klachten, verlies van spiermassa, schade aan organen en het kan zelfs zo erg worden dat het een hartaanval of beroerte veroorzaakt.

 

Veel populaire diëten beperken koolhydraten of schrappen ze helemaal. Hierbij horen ook volkorengranen (die vitale mineralen en vezels bevatten) en veel soorten groente en fruit. Het resultaat is dat het dieet dan voor het grootste gedeelte bestaat uit eiwitten en vetten.

 

Hoewel je met zo’n dieet zeker gewicht verliest, eist dit ook zijn tol. De extreem hoge inname van eiwitten die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijdt, kan tot lever- en nierfalen leiden. Het ontbreken van voldoende granen, fruit en groenten kan leiden tot vitaminetekorten, terwijl de vetinname het risico op een hartaanval en beroerte vergroot.

 

Wanneer een dieet belangrijke voedingsmiddelen uitsluit (bijvoorbeeld: (mager) vlees, volkorenproducten, fruit of groente) of wanneer je maar 1.200 calorieën per dag of minder binnenkrijgt, zorgt dat zeker dat je 2 à 3 pond per week gewicht verliest. Maar het dieet is wel potentieel ongezond en zou alleen 1) onder begeleiding van een arts en 2) op tijdelijke basis gedaan mogen worden.

 

Gezond eten is een levensstijl

 

Wanneer je een verandering in levensstijl toepast en inzet toont door gezond te eten, kun je jezelf openstellen voor een gezonder leven, meer energie en betere focus. Je lichaam herstelt sneller en je voelt je beter.

 

Een voedingspatroon van verse groenten en fruit, mager vlees, verse vis en volkorenproducten gecombineerd met voldoende water, is goed voor je en goed vol te houden. Het is gezonder dan steeds tijdelijke diëten volgen en op termijn ook veel effectiever.

 

Wil je graag aanvullend voedingsadvies of meer informatie, maak dan eens een afspraak met je chiropractor. Die kan je vast en zeker verder helpen!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.