Antibiotica

Wat is resistentie tegen antibiotica?

 

 

Hoe gemakkelijk bacteriën ongevoelig worden tegen antibiotica

 

Antibiotica worden al heel lang gebruikt om infecties en ziekten te behandelen. Hoewel ze effectief kunnen zijn, is er ook een keerzijde. Antibiotica kunnen namelijk enkele onaangename bijwerkingen hebben.

 

Sterker nog, bacteriën kunnen resistent (ongevoelig) worden tegen antibiotica. Hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe minder effectief het kan worden. Het genezingsproces wordt hierdoor veel lastiger. Kies voor gezonde veranderingen in je dagelijks leven, zodat je zoveel mogelijk voorkomt dat je antibiotica nodig hebt. Een meer holistische benadering met chiropractie, de juiste voeding en lichaamsbeweging zorgt voor een gezondere levensstijl.

 

Wat is antibiotica?

 

Sinds de ontdekking van penicilline rond 1920, is antibiotica gebruikt voor het behandelen van ziekten en infecties. Ze zijn een belangrijk onderdeel geworden in de geneeskunde. Weinig mensen weten echter precies wat ze zijn of hoe ze werken.

 

Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt bij de preventie en behandeling van bacteriële infecties, zoals een longontsteking, nierinfectie of een ontsteking aan het gebit. Ze zijn een soort antimicrobieel middel en zijn niet effectief tegen virussen, zoals griep of verkoudheid. Aangezien het medicijn een aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in het behandelen van enkele van de ergste en zelfs dodelijkste ziekten ter wereld, worden er steeds meer ontwikkeld voor het bestrijden van specifieke bacteriën.

 

Hoe werkt antibiotica?

Verschillende antibiotica werken op verschillende manieren op de bacteriecellen die ze zoeken. Cellen in het menselijk lichaam hebben enkele overeenkomsten met bacteriën. Antibiotica beïnvloeden juist die eigenschappen in bacteriën die verschillen van de eigenschappen van menselijke cellen.

 

Veel bacteriestammen hebben bijvoorbeeld celwanden waar menselijk cellen die niet hebben. Penicilline voorkomt dat de bacteriën deze celwanden kunnen opbouwen. Andere antibiotica gebruiken weer andere verschillen in de eigenschappen, zoals het verschil in het kopiëren van DNA, de opbouw van eiwitten of het oplossen van celmembranen. Het effect van antibiotica op bacteriën moet zijn dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen en uiteindelijk afbreken.

 

Hebben antibiotica alleen effect op “slechte” bacteriën?

 

Helaas kunnen antibiotica niet altijd onderscheid maken tussen “goede” en “slechte” bacteriën. Dit betekent dat de antibiotica niet alleen de slechte bacterie die je ziek maakt, aanvalt, maar ook de goede bacterie.

 

De “goede” bacterie, of gezonde bacterie, houdt je op meerdere manieren gezond. Het beschermt je tegen bepaalde ziekten en zorgt ervoor dat je lichaam optimaal functioneert. Wanneer je deze gezonde bacterie niet langer in je lichaam hebt, verlies je de gezondheidsvoordelen die deze bacterie geeft. Sterker nog, als je deze gezonde bacterie verliest, ontstaat er ruimte voor slechte bacteriën.

 

Hoe worden bacteriën resistent tegen antibiotica?

 

Wanneer antibiotica verkeerd gebruikt wordt, kan dit leiden tot het ontstaan van bacteriën die resistent zijn. Er zijn verschillende manieren waarop antibiotica verkeerd gebruikt wordt. Antibiotica is bedoeld om maar een aantal dagen te gebruiken, meestal 5 tot 10 dagen. Antibiotica is niet bedoeld voor langer gebruik of meerdere kuren achter elkaar. Ook is antibiotica niet geschikt voor het bestrijden van virussen. Hierdoor kan resistentie tegen antibiotica optreden.

 

Wat gebeurt er als bacteriën resistent worden?

 

Bacteriën kunnen zich zeer goed aanpassen aan de omgeving om te overleven. Bacteriën kunnen evolueren en veranderen wanneer hun omgeving onbewoonbaar wordt, bijvoorbeeld bij steeds hogere antibioticadoses. Als bacteriën worden blootgesteld aan antibiotica zullen ze zich aanpassen, veranderingen doorvoeren en zelfs groeien.

 

Wetenschappers van Harvard Medical School en Technion-Israel Institute of Technology hebben samengewerkt om een apparaat te maken, waarmee geobserveerd kan worden hoe bacteriën reageren als ze immuun worden tegen antibiotica. Ze hebben ook een video gemaakt, waarin wordt uitgelegd hoe bacteriën resistent worden tegen antibiotica. . Het is schrikbarend eenvoudig en tamelijk snel.

 

Waar het hier om gaat is dat antibiotica in bepaalde situaties gunstig kunnen zijn, maar dat ze zo min mogelijk moeten worden gebruikt. Ze moeten worden ingezet als laatste redmiddel. Je kunt veel veranderingen aanbrengen in je levensstijl om te zorgen dat je gezond blijft en ziekten voorkomt, zodat het gebruik van antibiotica niet nodig is.

 

Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, (h)eerlijke voeding, genoeg slaap, een regelmatig bezoek aan een chiropractor, niet roken en minder drinken van alcohol, zijn dingen die leiden tot een gezondere levensstijl en zorgen ervoor dat je minder snel ziek wordt. Voorkomen is beter dan genezen!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.