Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Astmapatiënten kunnen beter ademen door chiropractie

Astma is een chronische longziekte, die in de laatste 20 jaar meer mensen heeft getroffen dan ooit tevoren. Sommige artsen schrijven deze toename toe aan luchtvervuiling, veranderingen in eetgewoonten en onvoldoende ventilatie in huizen.

 

Volgens de Mayo Clinic kunnen de symptomen variëren per persoon tussen mild en ernstig. Kortademigheid en benauwdheid die gepaard gaan met een raspend geluid bij het uitademen, zijn de meest voorkomende astmasymptomen. De gangbare behandeling is het gebruik van een inhalator.

 

Doordat miljoenen astmapatiënten verlichting zoeken, komen er steeds meer nieuwe behandelmethoden bij als aanvulling op de bekende oplossingen. Een van de alternatieven die positieve resultaten heeft laten zien, is chiropractie.

 

Een persoon met astma kan veel voordeel halen uit chiropractie. De 4 grootste voordelen voor astmapatiënten zijn de volgende:

 

1. Minder vaak aanvallen

 

Met de tijd kunnen correcties van de wervelkolom ervoor zorgen dat het aantal astma-aanvallen van de patiënt afnemen. Wanneer een wervelkolom recht is, kan de energie door de zenuwen naar alle organen stromen. Een wervelkolom met blokkades kan ervoor zorgen dat zenuwen bekneld raken en hun werk niet meer goed doen, met een breed scala aan klachten als gevolg.

 

De longen kunnen het slachtoffer zijn van een afwijking in de wervelkolom. Chiropractors zijn in staat de wervelkolom te behandelen, zodat deze na verloop van tijd rechter wordt. In sommige gevallen helpt dit om de longfunctie te verbeteren en het aantal astma-aanvallen te verminderen.

 

2. Luchtstroom stimuleren

 

Dat de longen belangrijk zijn bij het ademhalen is duidelijk, maar ook de luchtwegen en het middenrif spelen een belangrijke rol. Beide kunnen gehinderd worden door een afwijking in de wervelkolom.

 

Wanneer een chiropractor de wervelkolom corrigeert, kunnen de luchtwegen en het middenrif beter bewegen, dit zorgt voor betere luchttoevoer. Hoewel dit geen geneesmiddel is voor astma, kan het in veel gevallen wel helpen de pijn, wat de chronische aandoening veroorzaakt, te verlichten.

 

3. Het immuunsysteem een boost geven

 

Een groot aantal astma-aanvallen wordt veroorzaakt en verergerd door een slecht immuunsysteem. Chiropractische zorg helpt de werkzaamheid van het immuunsysteem te bevorderen.

 

Bekijk het zo: Het autonoom zenuwstelsel (gedeelte dat onbewust plaatsvindende functies reguleert) staat in verbinding met het immuunsysteem door het endocriene systeem (hormoonstelsel). Dat betekent dus dat, wanneer er problemen ontstaan in de wervelkolom, dit een nadelig effect kan hebben op je immuunsysteem.

Voor iemand die last heeft van astma, kan dit resulteren in een astma-aanval. Een chiropractor die in staat is de wervelkolom te corrigeren, kan zorgen voor een positief domino-effect. Het zenuwstelsel verbetert, het immuunsysteem verbetert en de astma-aanvallen verminderen.

 

4. In combinatie met traditionele astmamedicatie

 

Mensen met astma gebruiken gewoonlijk inhalatoren en steroïden om de symptomen onder controle te houden. Chiropractie helpt bij deze behandeling om het aantal aanvallen te verminderen en de hevigheid te onderdrukken.

Een studie van het Michigan Chiropractic Council laat zien dat astmapatiënten die een maand lang chiropractiebehandelingen hadden ondergaan, 70% minder medicatie nodig hadden.

 

Patiënten die regelmatig een chiropractor bezoeken, zijn soms in staat de symptomen van astma op een natuurlijke manier onder controle te houden en de afhankelijkheid van medicatie te verminderen. Het is wel belangrijk dat je nooit zelf met de medicatie stopt. Bespreek het aanpassen van medicatie altijd met een arts!

Astmapatiënten hebben gelukkig vele opties voor behandeling. Voor mensen die niet reageren op de traditionele medicatie, of mensen die de dosering willen verminderen, kunnen niet-traditionele keuzes, zoals chiropractie, een goed alternatief zijn.

 

Het advies is wel om met zowel je arts als je chiropractor je symptomen te bespreken. Door goede samenwerking kun je zorgen voor een gezonder leven, misschien zelfs zonder het gebruik van medicijnen. Informeer eens naar de mogelijkheden.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.