Carpaletunnelsyndroom? 3 manieren waarop chiropractie je kan helpen

 

Veel mensen denken dat chiropractie alleen nuttig is voor nek- en rugklachten, maar de waarheid is dat het een therapie is die zich richt op het volledige lichaamswelzijn, nek en rug zijn maar een klein aspect. Een toevoeging die steeds meer aandacht krijgt is de behandeling van het carpaletunnelsyndroom (CTS).

 

Chiropractie is een effectieve, natuurlijke manier van behandelen zonder dat er medicatie aan te pas komt. Er zijn drie manieren waarop chiropractie heeft bewezen zinvol te zijn bij de behandeling van CTS.

 

Het carpaletunnelsyndroom

 

Het carpaletunnelsyndroom ontstaat door een overbelasting van handen en polsen. De meest voorkomende symptomen zijn tintelingen, doofheid en verminderde kracht in wijsvinger, middelvinger en duim, wat gepaard gaat met pijn in polsen en handen, die ’s nachts verergert.

 

De klacht komt veel voor bij kapsters, typistes, monteurs, kassières en andere beroepsgroepen, waar veel herhaalde bewegingen voor langere tijd aan te pas komen. Naar schatting krijgt ongeveer 3% van de volwassenen in de USA te maken met CTS-symptomen gedurende hun leven.

 

In Amerika heeft ongeveer 50% van de blessures die worden opgelopen op het werk, te maken met carpaletunnelsyndroom. Er is een periode geweest dat werd gedacht dat vrouwen er gevoeliger voor waren dan mannen, maar onderzoek wees uit dat het uitgeoefende beroep een veel grotere rol speelt.

 

De carpale tunnel is een gedeelte vlezig weefsel aan de voorzijde van de pols. Het bevat bloedvaten, zenuwen en banden, die nodig zijn om de hand goed te laten functioneren. Wanneer deze carpale tunnel ontstoken of beschadigd raakt of als er te veel druk op komt, worden bloedvaten en zenuwen samengedrukt en ontstaat CTS. Meestal begint het langzaam met lichte symptomen en door de jaren heen wordt het erger.

 

Hoe kan chiropractie helpen bij het carpaletunnelsyndroom?

 

Er zijn 3 manieren waarop een chiropractor CTS kan behandelen. Deze drie veel voorkomende behandelmethoden hebben aangetoond effectief te zijn, niet alleen bij de behandeling van pijn, maar bij de aandoening als geheel.

 

1. Gewrichtscorrecties van de bovenrug, arm en pols - Wanneer de wervelkolom niet in verhouding is, kan dit bijdragen aan het ontstaan van het carpaletunnelsyndroom. Een chiropractor zal correcties toepassen om de wervelkolom weer in de juiste positie te manoeuvreren. Deze manipulaties of gewrichtscorrecties worden meestal gedaan met de hand, soms wordt ook gebruikgemaakt van speciale apparaatjes of een speciale behandeltafel die specifiek zijn ontwikkeld om een chiropractor te ondersteunen. Naast de wervelkolom kan de chiropractor ook andere gedeelten manipuleren, bijvoorbeeld de arm en pols.

 

2. Echotherapie - Dit is een ander soort therapie die sommige chiropractors toepassen. Echotherapie gaat middels lage en hoge geluidsgolven die niet hoorbaar zijn voor het menselijk oor. Het apparaatje zendt deze geluidsgolven door het lichaam, rechtstreeks naar het diepliggende weefsel. Dit kan effectief zijn voor het verminderen van ontsteking, pijn en het ontspannen van de spieren. Deze therapie kan op zichzelf staand gebruikt worden, of in combinatie met gewrichtscorrecties.

 

3. Polsondersteuning - Het doel van polsondersteuning is om de pols in dezelfde lijn te houden als de rest van de arm, om zo druk en compressie te verminderen. Het wordt vaak gebruikt als preventieve maatregel tegen het carpaletunnelsyndroom. De chiropractor kan deze optie voorstellen als de patiënt werk doet waar herhaalde beweging aan te pas komt. Het wordt dan vaak gecombineerd met chiropractische behandeling, zoals correcties van de wervelkolom, om het ontwikkelen van CTS te voorkomen.

 

Als het carpaletunnelsyndroom wordt behandeld, kan de chiropractor ook specifieke oefeningen meegeven of een dieetplan, om het algehele welzijn te verbeteren. Dit is bedoeld om de patiënt minder vatbaar te maken voor het ontwikkelen van aandoeningen zoals het carpaletunnelsyndroom.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.