Chiropractie: Een korte geschiedenis van het ontstaan

De geschiedenis van chiropractie gaat helemaal terug naar 1895, toen Daniel David (DD) Palmer, de grondlegger van de chiropractie, zijn eerste wervelkolommanipulatie deed bij een conciërge die door de behandeling zijn gehoor terug kreeg. Palmer verhuisde in 1865 van wat nu Ontario (Canada) is naar de USA en begon in 1880 met het uitoefenen van magnetische genezing en andere natuurlijke geneeswijzen. Zijn interesse in natuurlijke, minder intensieve aanpak van genezing, opende de deur naar de aanpak van het lichaam als geheel, die nu zo kenmerkend is voor chiropractie.

 

De eerste chiropractor

 

In 1895 kwam Palmer een conciërge tegen, die zei dat hij doof was geworden nadat hij een rare beweging maakte en een “knak” in zijn rug hoorde. Na een onderzoekje, ontdekte Palmer dat de conciërge een verschoven wervel had. Hij vroeg de man op de vloer te gaan liggen met zijn gezicht naar beneden, terwijl hij manipulaties toepaste op de wervelkolom van de man en probeerde zo de verschoven wervel voorzichtig weer op zijn plek te krijgen. De volgende dag zei de conciërge dat zijn gehoor weer terug was.

 

Twee jaar later, na een uitgebreid onderzoek en ontwikkeling van de geneeswijze die hij “chiropractic” noemde, opende Palmer de Palmer School of Cure, waar hij anderen zijn technieken begon te leren. Na die eerste behandeling, ging het nieuws snel rond en deze nieuwe mysterieuze geneeswijze wekte de interesse van het publiek en velen wilden het leren, waaronder ook Palmer’s zoon, Bartlett Joshua. Veel van de beginnende studenten beoefenden al beroepen als osteopathie en reguliere geneeskunde. De school bestaat nog steeds en heet het Palmer School of Chiropractic.

 

Chiropractie als beroep

 

De term chirorpactic (chiropractie) is voor het eerst gebruikt door DD Palmer en is een samenvoeging van twee Griekse woorden, het eerste “cheir” staat voor “hand”, en “praktos” wat “doen” betekent. De letterlijke vertaling is eigenlijk “met de hand gedaan”, wat eigenlijk een heel degelijke vertaling is voor deze met de hand uitgevoerde therapie.

 

In Kansas (VS) werden in 1913 de eerste licenties verschaft aan chiropractors. Rond 1931 deden al 39 Amerikaanse staten hieraan mee, waardoor er een wettelijke erkenning kwam voor chiropractors. De laatste staat die aansloot was Louisiana in 1974.

 

Er zijn meer dan 60.000 chiropractors met een licentie actief in de Verenigde Staten. In een aantal staten in de VS, waaronder de Maagdeneilanden en Puerto Rico, is chiropractie een erkend medisch beroep. Zwitserland, Japan, Australië, Groot-Brittannië, Mexico, Canada en nog een paar andere landen, hebben chiropractie ook erkend en wetten gemaakt om het te reguleren.

 

De ontwikkeling van chiropractie

 

Chiropractie is door de jaren heen geëvolueerd en gegroeid en wordt niet meer alleen gezien als behandeling van de wervelkolom. Andere behandelmethoden en filosofieën zijn ontwikkeld en toegevoegd. In 1975 werd er begonnen met chiropractisch onderzoek op een conferentie van het nationaal instituut van gezondheid.

 

Chiropractie werd in het begin niet altijd geaccepteerd door bepaalde medische associaties. Zo heeft in 1987 de American Medical Association een zaak ingediend tegen het vertrouwen in chiropractie en verloren. Inmiddels zien vele medici de voordelen van de therapie in en accepteren steeds meer medici de therapie.

 

Chiropractie heeft veel veranderingen teweeggebracht in de gezondheidszorg en voor de mensen die in de gezondheidszorg werken. Door het lichaam in zijn totaliteit te bekijken, wordt het ingezet om vele verschillende aandoeningen aan te pakken, van rugpijn tot knieblessures tot koliek bij kinderen. Steeds meer onderzoeken bevestigen dat het een volwaardig medisch beroep is Chiropractie helpt bij de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen veel meer dan alleen een pijnlijke rug of nek.

 

Omdat chiropractie zich blijft ontwikkelen en blijft groeien, is er steeds meer mogelijk. De therapie blijft groeien en evolueren. Ieder jaar worden er door onderzoekers nieuwe gezondheidsproblemen gevonden, waarbij chiropractie van nut is. En omdat chiropractie sinds het prille begin zo snel is gegroeid, ligt het in de lijn der verwachting dat deze vooruitgang de komende jaren doorzet.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.