Chiropractie en het patellofemoraal pijnsyndroom (hardloopknie)

Met het mooie weer zie je buiten steeds meer hardlopers die trainen voor een wedstrijd of gewoon weer fit willen worden. De meeste mensen trainen het hele jaar door binnen en komen pas met mooi weer tevoorschijn. (Ook al zijn er een aantal diehards die ook in de winter buiten blijven hardlopen.) Helaas brengt deze verhoogde hardloopactiviteit vaak ook een verhoogd risico op blessures met zich mee, en in het bijzonder het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) ook wel runner’s knee of hardloopknie genoemd.

 

Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom nou precies?

 

Runner’s knee wordt vaak gebruikt om PFPS te omschrijven, maar eigenlijk is runner’s knee een veel te brede term die ook andere knieblessures kan omvatten. PFPS is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt doordat het weefsel tussen dijbeen en de knieschijf geïrriteerd of ontstoken raakt.

De meeste mensen zullen de pijn voelen in het voorste gedeelte van de knie, maar de pijn kan ook uitbreiden naar andere delen van de knie en er kan zelfs rugpijn ontstaan.

 

De oorzaak van PFPS kan van alles zijn. Overbelasting is vaak het eerste waar mensen aan denken, maar een niet goed uitgelijnd kniegewricht is vaak de voornaamste reden.

 

Wanneer de knieschijf niet goed in positie zit en daardoor niet goed door de groef in het dijbeen beweegt, kan dit op termijn zorgen voor irritatie van de omliggende weefsels. Dit gebeurt meestal doordat de spieren en gewrichten niet in balans zijn

.

Bijvoorbeeld, als je bovenbeenspier aan een kant zwakker is dan aan de andere kant brengt dat het hele systeem uit balans, waardoor de knie scheefgetrokken wordt. Dit zorgt voor pijn en ongemak.

 

De behandeling voor runner’s knee

 

Bij de behandeling van PFPS is rust vaak het eerste op de lijst, gevolgd door het koelen van de knie om irritatie te verminderen. Wanneer de pijn onder controle is, is de volgende stap het uitzoeken wat de oorzaak van het probleem is. Dit is belangrijk om te zorgen dat je ernstigere aandoeningen en blessures eerst uitsluit, voordat je een behandelplan opstelt.

 

Als het inderdaad PFPS is, begin je vaak met het versterken van de spieren rond je knie. Het is belangrijk dat de sterkte van de spieren in balans is, zodat de knie beter uitgelijnd wordt. Een paar goede hardloopschoenen is ook onmisbaar, zo voorkom je blessures in de toekomst.

 

Chiropractie bij runner’s knee

 

Runner’s knee, of PFPS, reageert ook goed op chiropractische behandelingen. De chiropractor doet een compleet onderzoek om de oorzaak van het probleem te achterhalen, om vervolgens de behandeling daar op aan te passen. De behandeling wordt per geval bekeken en specifiek aangepast op wat je nodig hebt. Het kan zijn dat de chiropractor verschillende chiropractische technieken toepast van zowel de wervelkolom, heup, enkel en knie, om het lichaam weer in balans te krijgen.

 

De chiropractor zal soms ook andere aanvullende behandelingen aanraden, zoals bijvoorbeeld speciale supplementen, dieetadviezen en oefeningen. Soms zijn ook bepaalde stretchoefeningen goed om het herstel te bevorderen. Ook intapen met een bepaalde techniek is een veel gebruikte aanvulling op chiropractische behandelingen. Dit is bijzonder effectief als er sprake is van verschil in kracht in de spieren, waardoor de balans wordt verstoord. De tape kan de zwakkere spiergroep ondersteunen.

 

Chiropractie is een effectieve behandeling om het patellofemoraal pijnsyndroom en de bijgaande kniepijn te verlichten. Het helpt om het probleem te corrigeren door je lichaam weer goed uit te lijnen, waardoor het kan functioneren zoals het bedoeld is.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.