Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Chiropractie en honkbal

Een krak van de knuppel tegen de bal, goed! De krak van een rug of schouder, fout!

 

Honkbal is een van de populairste sporten in de Verenigde Staten. Het wordt daar met de paplepel ingegoten. Veel Amerikanen houden van de sport en gooien regelmatig een balletje. Helaas kan het spelen van honkbal schade aanrichten aan je lichaam, met als gevolg rugblessures, pijnlijke schouders en verrekte spieren. Volgens Livestrong, telt de VS meer dan 600.000 honkbalblessures per jaar. In ongeveer 117.000 gevallen betreft het kinderen tussen de 5 en 14 jaar oud.

 

Bij honkbal moet je rennen, sliden, draaien en springen, kortom je manoeuvreert je lichaam in rare posities. Als jij of een van je ploeggenoten je tijdens een spelletje honkbal blesseert bij het vangen van een bal, of in het veld, dan kan een chiropractor je op verschillende manieren weer op de been helpen.

 

Pijnbestrijding

 

Honkbalblessures ontstaan meestal in (grote)spieren, met als resultaat veel pijn. Een behandeling van een chiropractor biedt verlichting bij hevige pijn aan bijv. wervelkolom, spieren en gewrichten door sportblessures.

 

Door aanpassingen aan de wervelkolom, helpt de chiropractor het lichaam in zijn natuurlijke balans te herstellen en verzacht zo de pijn van de blessure. Als het lichaam eenmaal weer goed functioneert, vermindert de pijn vanzelf. Soms bereik je dit al met één enkele behandeling, maar bij sommige blessures heb je een aantal sessies nodig voordat de pijn vermindert.

 

Vergroot de mobiliteit

 

Een gespannen nek, een verrekte rug of een overbelaste knie, kunnen serieuze problemen opleveren voor de beweeglijkheid. Langzaam of hinkend voortbewegen is voor niemand leuk.

 

Er is bewezen dat chiropractische correcties helpen om ontstekingen te verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren. Als je dus door een potje honkbal niet meer op je knie kunt leunen, je nek pijnlijk is bij het draaien of als je last heb van je schouder, dan is het waarschijnlijk tijd voor een bezoekje aan de chiropractor.

 

Herstel bevorderen

 

Het uitgangspunt van chiropractie is om het lichaam als geheel te behandelen en niet alleen het gebied rondom de blessure. Als je lichaam meer in balans is, functioneert het beter en zal sneller herstellen.

 

De meeste blessures die ontstaan tijdens het honkballen, zoals peesontstekingen, verrekte spieren, gescheurde gewrichtsbanden enzovoort, herstellen sneller met chiropractische zorg. Verhoogde bloedtoevoer naar het aangetaste gebied en minder druk op het lichaamsdeel (vaak het gevolg van een blokkade of scheve wervel) zorgen ervoor dat de blessures sneller herstellen.

 

Vermijd medicatie

 

Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen vervelende bijwerkingen, zoals allergieën of maagproblemen, veroorzaken bij sommige mensen.

Chiropractie vermindert de pijn en bevordert het herstel zonder pillen. Er zijn ieder jaar meer mensen die besluiten om naar een chiropractor te gaan voor het verlichten van de pijn in plaats van pillen te slikken.

 

Voorkomen is altijd beter dan genezen bij sport. Zorg goed voor je lichaam: begin voor het sporten met stretchen, wees je bewust van je lichamelijke beperkingen en drink voldoende tijdens het sporten. Met een klein beetje extra moeite neemt de kans op een blessure drastisch af.

 

In het voorjaar en de zomer wordt honkbal vaker gespeeld. Maar of je nu bij een vereniging speelt, op school of op een veldje, probeer blessures te voorkomen. Wanneer jij of een van je kinderen toch een zere knie, verdraaide elleboog of een pijnlijk schouder oploopt, bel dan je chiropractor om alles weer eens goed na te laten kijken.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.