Costochondritis

Costochondritis en chiropractie

 

Costochondritis, dat veel lijkt op het syndroom van Tietze, wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd vanwege de uiteenlopende symptomen. Costochondritis is een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Afhankelijk van het gebied dat pijnlijk is, kunnen de pijn, het ongemak en andere symptomen, zorgen voor een verkeerde diagnose.

 

Patiënten kunnen bijvoorbeeld last hebben van pijn in de zij, rug en borst. Klachten die ook andere oorzaken kunnen hebben; een hartaanval, problemen aan het maagdarmstelsel of een longziekte. Onzekerheid leidt vaak tot angst en meer stress.

 

Wat is Costochondritis?

 

Je ribben beschermen onder andere je longen. De eerste 7 paar ribben zijn verbonden met het borstbeen aan de voorkant en met twee gebieden in de rug langs de wervelkolom. De onderste 5 ribben zijn aan de voorkant verbonden met kraakbeen en in de rug langs de wervelkolom.

 

Ribben zijn bedoeld om de organen, inclusief de longen, te beschermen. Ze werken met scharnieren, zodat de longen ruimte hebben om uit te zetten tijdens de ademhaling. Costochondritis treedt op wanneer een van die scharnieren niet werkt of het kraakbeen ontstoken raakt. De aandoening gaat gepaard met pijn en soms zwelling in het getroffen gebied.

 

Symptomen van Costochondritis

 

Hoewel zwelling in sommige gevallen kan optreden bij Costochondritis, is het primaire symptoom pijn op de borst. Deze pijn kan erger worden bij hoesten of diep ademhalen en wordt meestal gekenmerkt als scherp of pijnlijk, hoewel sommige patiënten ook wel aangeven druk of benauwdheid op de borst te hebben. Het komt vaak voor aan de linkerkant van het borstbeen en beïnvloedt meestal meerdere ribben in plaats van slechts één rib. Het gebied is meestal ook gevoelig voor aanraken en erop drukken, zal de pijn doen toenemen.

 

Omdat de pijn in de borst voorkomt, denken veel mensen dat ze een hartaanval krijgen. Het is belangrijk dat iedereen die last heeft van pijn op de borst of een beklemmend gevoel heeft, onmiddellijk medische hulp moet zoeken om een hartaanval of andere levensbedreigende omstandigheden uit te sluiten.

 

Hoe wordt Costochondritis vastgesteld?

 

Meestal is er geen duidelijke oorzaak wanneer een patiënt een behandeling voor Costochondritis wil ondergaan. Maar, er zijn echter enkele klachten en lichamelijke activiteiten die zijn gekoppeld aan Costochondritis en die de oorzaak kunnen zijn bij het ontstaan van deze aandoening. Typische oorzaken van Costochondritis zijn:

 

  • Fysieke belasting, zoals een ernstige hoest, zware inspanning en zwaar tillen. Mensen met bronchitis en longontsteking krijgen soms Costochondritis vanwege het intense hoesten. Het komt ook veel voor bij bodybuilders, veroorzaakt door het tillen van extreem zware gewichten.
  • Letsel, zoals geraakt worden in de borst.
  • Gewrichtsinfecties. Bacteriën, virussen en schimmels kunnen de ribgewrichten infecteren en een ontsteking veroorzaken.
  • Artritis, zoals de Ziekte van Bechterew, reuma en artrose, zijn allemaal in verband gebracht met Costochondritis.
  • Tumoren, zowel goed- als kwaadaardig, kunnen Costochondritis veroorzaken. Wanneer kanker zich door het lichaam verplaatst vanuit de longen, schildklier of borst, kan het ontsteking in de ribgewrichten veroorzaken.

 

Mensen ouder dan 40 jaar en met name vrouwen, zijn de risicogroepen voor Costochondritis. Jongvolwassenen en tieners zijn meer vatbaar voor de verbonden aandoening, het Tietze-syndroom, dat even vaak voorkomt bij zowel vrouwen als mannen.

 

Chiropractie en Costochondritis

 

Behalve het beheersen van de symptomen is er geen standaard behandelmethode voor Costochondritis. Chiropractie heeft bewezen dat het erg goed werkt bij het beheersen van pijn. Chiropractische behandeling voor de aandoening omvat een zachtaardige benadering waarbij correcties aan de borstkas worden gedaan, maar ook het zachte weefsel rondom het aangetaste gebied wordt behandeld, evenals het zenuwstelsel.

 

De chiropractor kan adviseren afwisselend warme en koude kompressen op de pijnlijke plekken aan te brengen. Lichte massage kan ook helpen en de chiropractor kan adviezen geven over hoe dit zelf thuis te doen. Met regelmatige chiropractische zorg en het thuis opvolgen van de adviezen van de chiropractor, kan Costochondritis en de pijn hiervan teruggedrongen of zelfs weggenomen worden.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.