De voordelen van chiropractie voor senioren

 

Het verouderingsproces kan gepaard gaan met allerlei aandoeningen en gezondheidsproblemen die vooral bij ouderen voorkomen, zoals bijv. chronische pijn, artritis, verlies van mobiliteit en andere bij het ouder worden ontstane problemen. Maar veel senioren ontdekken dat chiropractie enkele geweldige voordelen geeft.

 

Meer bewegingsvrijheid

 

Regelmatige chiropractische behandeling verbetert de bewegingsvrijheid van zowel de wervelkolom als de ledematen. Verminderde bewegingsvrijheid kan ontstaan door ouderdom of onvoldoende actief bezig te zijn, maar ook door een combinatie van beide.

 

Soepeler bewegen heeft veel voordelen. Het geeft senioren de mogelijkheid om actiever betrokken te zijn bij hun omgeving. Ze kunnen op handen en knieën zitten om in de tuin te werken, bukken om kleinkinderen op te tillen en sportiever bezig te zijn, bijvoorbeeld door te gaan golfen. Verbeterde bewegingsvrijheid is een van de meest voorkomende en gewaardeerde voordelen van de chiropractische behandelingen.

 

Minder slijtage van de gewrichten

 

Wanneer de wervelkolom niet in balans is, kan dat ertoe leiden dat andere lichaamsdelen ook minder gaan functioneren, waardoor ongebruikelijke en onnatuurlijke slijtage van gewrichten kan ontstaan. Na verloop van tijd kunnen de gewrichten versleten raken, pijnlijk worden en verminderde mobiliteit en flexibiliteit veroorzaken.

 

Chiropractie is een effectieve manier om de degeneratie van de wervelkolom en andere gewrichten te voorkomen. Als het lichaam en wervelkolom in de juiste verhouding zijn, is aanpassen aan een verkeerde houding niet langer nodig. Dit vermindert druk in wervelkolom en gewrichten, verlicht pijn en herstelt mobiliteit.

 

Pijnverlichting

 

Chiropractie wordt gezien als een effectieve, medicijnvrije pijnverlichtingsmethode voor allerlei klachten, van rugpijn tot hoofdpijn en artritis. Waar pijnstillers en ontstekingsremmers alleen de symptomen onderdrukken, pakt chiropractie de kern van het probleem aan.

 

Het uitlijnen van de wervelkolom en andere chiropractische technieken helpen om pijn te verlichten die veroorzaakt kan zijn door van alles, niet alleen nek- of rugpijn. Daar komt nog bij: chiropractie heeft niet de onwenselijke, soms zelfs gevaarlijke, bijwerkingen die medicatie kan hebben.

 

Betere gezondheid en welzijn

 

Een goed uitgelijnde wervelkolom kan een groot voordeel zijn voor iemands gezondheid, welzijn en zelfs het humeur. Het stelt senioren in staat om actiever te zijn en meer te bewegen. Ze slapen beter en hebben meer energie.

 

Een goed uitgelijnde wervelkolom zorgt ervoor dat ze nog volledig kunnen meedoen met familie en vrienden en de rest van de wereld. Ze kunnen weer dingen ondernemen die ze door ouderdomskwaaltjes moesten laten en wanneer ze actiever en gelukkiger zijn, heeft dat een positieve uitwerking op het welzijn.

 

Verbeterde coördinatie en balans

 

Het verouderingsproces kan een grote impact hebben op iemands balans en coördinatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals afnemende werking van de wervelkolom, voornamelijk in het nekgebied. Opgelopen schade in dat gebied is een andere oorzaak.

 

Er zitten speciale receptoren langs de wervelkolom aan de achterkant van de gewrichtjes. Deze receptoren sturen belangrijke signalen over balans en coördinatie naar de hersenen. Wanneer de wervelkolom en in het bijzonder de nek niet meer juist is uitgelijnd, kan dit een negatieve invloed hebben op het zenden en ontvangen van deze signalen. Het resultaat is een aandoening, die we verlies van proprioceptie of lichaamsbewustzijn noemen.

 

Wanneer de aandoening erger wordt, is de patiënt steeds meer afhankelijk van zijn zicht om vast te stellen waar voeten, benen, armen en andere ledematen zich bevinden. Hoe erger het wordt hoe minder de patiënt in staat is om dit te compenseren en loopt hij meer risico op vallen.

 

Blessures door vallen is de meest voorkomende aanleiding waarom oudere mensen op de eerste hulp belanden. Chiropractie kan helpen om de nek en wervelkolom in de juiste stand te zetten, waardoor de signalen beter doorkomen en daarmee de balans en coördinatie herstellen.

 

Minder senioren naar een verzorgingshuis

 

Senioren die regelmatig een chiropractor bezoeken, hebben meer kans te kunnen deelnemen aan inspannende activiteiten. Ze zijn actiever, minder blessuregevoelig en staan vaak gelukkiger en positiever in het leven.

 

Senioren die mobieler en actiever zijn, worden minder snel in een verzorgingstehuis geplaatst, omdat er medisch iets aan de hand is of vanwege ouderdom. Simpel gezegd chiropractie voor senioren geeft een veel positievere, actievere kijk op het ouder worden.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.