De zuurgraad en alkaliteit in het lichaam

 

Er is de laatste tijd veel te doen geweest in de media overalkaliteit en zuurgraad in het lichaam, maar het vinden van eerlijke, duidelijke informatie is niet altijd gemakkelijk. Kortgezegd, de zuurgraad van het lichaam kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. Er zitten veel voordelen aan om je lichaam in balans te krijgen.

 

Wat is een hoge zuurgraad?

 

De term zuurgraad beschrijft een aandoening, waarbij het lichaam wordt beïnvloed door de overmatige productie van maagzuren. Onder normale omstandigheden wordt zoutzuur uitgescheiden door de maag, dit helpt bij de vertering en afbraak van voedsel.

Wanneer dit normale proces echter zo wordt getriggerd dat het tot overproductie van zuur leidt, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. Een hoge zuurgraad kan worden veroorzaakt door een onregelmatig eetpatroon, vet voedsel, alcohol, stress, roken, een ongezond dieet en een veelal zittende levensstijl. Symptomen kunnen zijn:

 

 • indigestie (verstoorde spijsvertering);
 • branderig gevoel in de maag;
 • boeren;
 • zure smaak in de mond;
 • branderig gevoel in de keel;
 • constipatie (verstopping);
 • misselijkheid;
 • rusteloosheid.

 

Wat zijn de gevaren van een hoge zuurgraad?

 

Als er sprake is van een hoge zuurgraad, kan dit effect hebben op veel vlakken. Het immuunsysteem, de neurologische functies van het lichaam en de sterkte van de botten kunnen verzwakken. Japanse onderzoekers hebben een hoge zuurgraad gelinkt aan degeneratieve ziekten, als artritis, kanker en osteoporose.

Een lichaam met een hoge zuurgraad is een zeer gastvrije omgeving voor bacteriën en virussen, dit betekent dat deze persoon vaker ziek zal zijn. Wanneer het lichaam uit balans is, wordt het vatbaar voor dingen zo simpel als roos, maar ook voor complexe ziektes als diabetes. Het is interessant om te weten dat er mensen zijn die door hun lichaam in balans te brengen, minder ziek zijn geworden.

 

Wat is alkaliteit?

 

Om te begrijpen wat alkaliteit is, is het noodzakelijk om inzicht te hebben in pH-niveaus. Dit is de maat die wordt gebruikt om te bepalen hoe alkalisch of zuur iets is. Een pH van 0 bevindt zich aan het zure uiteinde van de schaal en betekent dat hetgeen gemeten wordt volledig zuur is. Aan het andere uiteinde van de schaal is een pH van 14 volledig alkalisch. Het neutrale punt is een pH van 7.

Verschillende delen van het lichaam hebben verschillende pH-waarden, wat betekent dat sommige zuurrijk zijn, terwijl andere meer alkalisch zijn. Bloed heeft bijvoorbeeld meestal een pH tussen 7.35 en 7.45, waardoor het enigszins alkalisch is. De maag daarentegen is zeer zuur en heeft een pH van 3.5 of lager. Het lichaam meer alkalisch maken, gaat niet om het volledig alkalisch maken; je hebt zuur nodig voor de spijsvertering en andere processen in het lichaam. Het gaat meer om het in balans brengen van het lichaam.

 

Wat zijn de voordelen van alkaliteit?

 

Wanneer het lichaam verhoogde alkaliteit heeft waardoor de pH-balans verbetert, is het gezonder en is het risico op chronische ziektes lager. Je zult ook minder snel een griepje krijgen. Wanneer het lichaam in een betere pH-balans is, kan dit veel voordelen opleveren, waaronder:

 

 • meer energie;
 • verbeterde cognitieve functie;
 • vertraging van het verouderingsproces;
 • gewichtsverlies;
 • verkleinde kans op kanker;
 • verminderd risico op chronische ziekte;
 • sterker immuunsysteem.

 

Hoe krijg je je lichaam in balans?

 

De beste manier om je lichaam in balans te brengen, is door je dieet aan te passen. Vuistregel is dat dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten, vaak een hogere zuurgraad hebben. Een vegetarisch dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel, zoals groente en fruit, is meestal meer alkalisch. Het lichaam heeft een voedingspatroon nodig dat bestaat uit zowel zuur als alkalisch voedsel. Een voedingspatroon dat bestaat uit bewerkt voedsel met verzadigd vet en suiker kan een hoge zuurgraad veroorzaken. Door het aanpassen van je dieet, bewerkt voedsel te vermijden en een gezonder, vegetarisch dieet te gaan vasthouden, kun je je lichaam in balans brengen en je gezonder voelen.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.