Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Fibromyalgie? Hoe chiropractie je helpt

Fibromyalgie is een van de meest voorkomende chronische pijnaandoeningen van deze tijd. Volgens het American College of Rheumatologie, lijdt 1 op de 50 Amerikanen aan de aandoening fibromyalgie. Helaas is de aandoening lastig te diagnosticeren en omdat het chronisch van aard is, kan het maanden en soms zelfs jaren sluimeren. Fibromyalgie zorgt voor pijn door het hele lichaam en kan ervoor zorgen dat plekken zo gevoelig zijn dat zelfs de lichtste aanraking pijnlijk is.

 

Voor patiënten met de diagnose fibromyalgie zijn er zowel traditionele als alternatieve behandelmethoden mogelijk. De traditionele benadering is om fibromyalgie te behandelen met ontstekingsremmers, slaapmedicatie en spierverslappers. Maar naast de traditionele medicatie proberen veel mensen natuurlijke middelen, bijvoorbeeld vitaminetherapie en accupunctuur. Een van de meest populaire behandelingen is chiropractie.

 

De voornaamste redenen waarom fibromyalgiepatiënten profiteren van chiropractische behandelingen zijn:

 

Minder pijn

 

Het zwaarste voor mensen met fibromyalgie is de constante pijn die ze ervaren, die vaak het hele lichaam treft en weken of maanden kan aanhouden. Hoewel patiënten in eerste instantie vaak een oplossing zoeken voor de pijn, realiseren ze zich meestal snel dat chiropractie ook helpt om de algehele gezondheid te verbeteren en het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevordert.

 

Door de wervelkolom te corrigeren, maar ook het aanpakken van het zachte weefsel daar omheen, kunnen chiropractors de patiënt helpen pijnlijke drukpunten te minimaliseren. Velen die deze aandoening hebben proberen met chiropractie de pijn te verlichten en ervaren een vermindering in gevoelige plekken.

 

Meer bewegingsvrijheid

 

Chiropractors kunnen ook de gewrichten in het lichaam corrigeren om ze soepeler te maken. Dit kan voor fibromyalgiepatiënten het bewegingsbereik vergroten en ervoor zorgen dat ze makkelijker kunnen bewegen.

 

Soms zijn er meer behandelingen nodig en duurt het een poos voordat er significante verbetering optreedt, dus is het belangrijk te weten dat chiropractische behandeling ook inzet van de patiënt vraagt. De effecten zijn echter de moeite en tijd waard.

 

Beter slapen

 

Een bijkomend probleem voor mensen met fibromyalgie is slaaptekort door de pijn. Zoals iedereen weet, kan slaaptekort leiden tot vermoeidheid, duf gevoel en prikkelbaarheid.

 

Door met een chiropractor samen te werken om gewrichten soepeler te maken en pijnlijke drukpunten te verminderen, kunnen patiënten met fibromyalgie beter en langer van hun slaap genieten.

 

Als aanvulling op andere behandelingen

 

Sommige medicijnen werken elkaar tegen of zorgen bij gelijktijdig gebruik voor vervelende bijwerkingen. Het grote voordeel van chiropractische zorg is dat het gelijktijdig kan worden uitgevoerd met medicijnen of andere middelen, of die nou traditioneel of alternatief zijn.

 

Heb je de diagnose fibromyalgie, praat dan met je chiropractor over de verschillende behandelwijzen. Er is helaas niet één simpele oplossing voor de aandoening. Een behandelprogramma moet worden opgesteld met alle beschikbare informatie en worden toegespitst op jouw specifieke behoeften.

 

Meer invloed op de behandeling

 

Personen die moeten leven met een pijnlijke, chronische ziekte, kunnen verbitterd raken door alle mogelijke behandelmethoden. Het kan voelen alsof je geen controle hebt over je situatie. Helaas kunnen deze gevoelens stress en depressie veroorzaken, waardoor ze het herstel alleen nog maar meer tegenwerken. Door regelmatig een chiropractor te bezoeken kun je meer invloed uitoefenen op het onder controle houden van pijn en optimistischer zijn in het herstel.

 

Fibromyalgiepatiënten moeten weten dat er meerdere opties zijn om de pijn te beheersen en dat ze meerdere opties tegelijkertijd kunnen inzetten. Chiropractische zorg is een waardevol middel in de strijd tegen de symptomen van fibromyalgie. Gemotiveerde patiënten zullen de voordelen zien van minder pijn, betere mobiliteit en beter slapen. En, misschien wel het grootste voordeel, ze kunnen de controle terugkrijgen over de omstandigheden en daarmee een vitale rol spelen in hun eigen welzijn.

 

Heb je zelf fibromyalgie, of ken je iemand in je omgeving, zoek dan hulp. Onze chiropractors staan voor je klaar! Dus neem contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.