Gezonde voeding als natuurlijke onstekingsremmer bij artritis

 

Pijn die veroorzaakt wordt door artritis kan slopend zijn. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control(CDC), hebben tussen 2010 en 2012 ongeveer 52,5 miljoen volwassenen in de United States jaarlijks de diagnose artritis, reumatoïde artritis, lupus, fybromyalgie of jicht gekregen. Gedurende diezelfde periode heeft 50 procent van de 65-plussers de diagnose artritis gekregen. Naar schatting zullen er in 2040 al 78 miljoen Amerikanen zijn tussen de 18 en 85 met de diagnose artritis. En daarnaast nog 1 op de 250 kinderen (ongeveer 294.000) die lijden aan een vorm van artritis of reumatoïde artritis.

 

Gezond eten

 

Nu medicatie en behandelingen steeds duurder worden en vooral medicatie vervelende bijwerkingen kan hebben, kijken steeds meer mensen naar andere oplossingen voor hun artritis. In heel veel gevallen hoeven ze niet verder te kijken dan naar wat voor voedsel ze eten! Helaas is er geen magische vitaminepil, maar onderzoek wijst uit dat de juiste voedingsstoffen uit bepaald voedsel kunnen bijdragen aan het minimaliseren van ontsteking en pijn, die worden veroorzaakt door artritis. Het heeft ook een positief effect op je algehele gezondheid en kan een positief effect hebben op symptomen van andere aandoeningen die gerelateerd zijn aan de artritis.

 

Bepaald voedsel werkt als een natuurlijke onstekingsremmer terwijl ander voedsel de ontsteking juist aanwakkert. Mensen met artritis die leren welk voedsel wel te eten en wat juist niet, kunnen hun pijn beter onder controle houden en genieten van betere mobiliteit en een actievere levensstijl. Deze soorten voedsel hebben grote voordelen voor patiënten met reumatoïde artritis, jicht, osteoporose en andere vormen van ontstekingen die worden veroorzaakt door artritis.

 

Voedsel dat ontstekingsremmend werkt

 

Verschillende soorten voeding hebben effect op verschillende soorten artritis. De Amerikaanse Arthritis Foundation biedt een paar goede richtlijnen betreffende een dieetadvies voor mensen met artritis gebaseerd op het type artritis dat ze hebben.

 

Voedsel, rijk aan omega 3-vetzuren, fytochemische stoffen, antioxidanten, hebben een gunstige ontstekingsremmende werking. Deze typen voedsel zijn de kern van een zogenaamd mediterraans dieet dat rijk is aan olijfolie, vis, verse groenten, fruit, bonen, zaden en noten. De nadruk ligt op dat verse producten uit deze categorieën de voorkeur hebben. De kunst is om voedsel te selecteren dat minimaal bewerkt is en geen toevoegingen of conserveringsmiddelen bevat. Dat houdt in dat de meeste voeding uit blik niets bijdraagt. Gelukkig hebben de supermarkten tegenwoordig steeds meer verse en gezondere keuzes ter beschikking die mensen ervan weerhouden ongezonde dingen te kopen. Vezels spelen ook een significante rol in het verminderen van ontstekingen.

 

Specifiek voedsel dat je aan je dieet kunt toevoegen om pijn door artritis te bestrijden is bijvoorbeeld:

 

  • Zalm.
  • Extra vierge olijfolie.
  • Tonijn.
  • Makreel.
  • Eierdooiers.
  • Melk.
  • Groene thee.
  • Havermout.
  • Wilde en bruine rijst.
  • Gerst.
  • Quinoa.
  • Bonen.
  • Kersen.
  • Bessen – blauwe bessen, bramen, frambozen en aardbeien.
  • Broccoli.
  • Spruitjes.
  • Kool.

 

Voeding dat de ontsteking juist aanwakkert

 

Net zoals er voedsel is dat pijn door artritis kan verminderen, zijn er ook typen voeding die het juist erger maken. De Artritis Foundation geeft ook advies welk voedsel je zou moeten vermijden als je artritis hebt, omdat dat de pijn en ontsteking kan aanwakkeren.

 

  • Suiker – Lees het etiket! Alle ingrediënten die eindigen op “ose” zijn een vorm van suiker. Zoals Fructose en Sucrose.
  • Verzadigd vet – Kaas, pizza, rood vlees, pastagerechten en volle melkproducten.
  • Transvetten – Tussendoortjes, koekjes, crackers, margarine, fastfood, donuts, bevroren ontbijtproducten.
  • Omega 6-vetzuren – Maisolie, zonnebloemolie, pindaolie, mayonaise, groenteolie en vele soorten sladressings.
  • Geraffineerde koolhydraten – Crackers, broodjes, brood, aardappelen en witte rijst.
  • MSG of ve-tsin – een toevoeging die voorkomt in sojasaus en vele voorverpakte Aziatische gerechten, houdbare vleeswaren, voorverpakte soepen en sladressings.
  • Gluten en caseïne – Melkproducten, tarweproducten, wei proteïne (veel gebruikt bij sporters) rogge en tarwe.
  • Aspartaam – Dit zit in de meeste light frisdranken, kunstmatige zoetstoffen en veel andere “light” of “suikervrije” producten.
  • Alcohol.

 

Aandacht besteden aan wat je eet zal je lichaam niet alleen helpen om de pijn en ontstekingen beter onder controle te houden, je zult je ook fysiek en emotioneel beter voelen. Een gezond, vers dieet kan letterlijk je leven veranderen.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.