Het verschil tussen biologisch voedsel en niet-biologisch voedsel

Het verschil tussen biologisch voedsel en niet-biologisch voedsel

 

Wat chiropractiepatiënten moeten weten over biologisch eten

 

Bij de meeste supermarkten kun je kiezen uit: biologische en niet-biologische producten. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee.

Neem nu een ‘’gewone’’ appel en een biologische appel. Beide producten smaken hetzelfde of het verschil is bijna niet op te merken. Beide hebben dezelfde vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen, dus wat is het grote verschil?

Er zijn twee belangrijke criteria: veiligheid en voedingswaarde. Dat moet je als consument goed begrijpen als je kiest tussen biologisch of niet-biologisch voedsel.

 

Wat is biologisch?

 

Biologisch is een term die vaak verkeerd gebruikt wordt. De echte betekenis is de manier waarop voedsel wordt verbouwd en verwerkt. Biologische landbouw is bedoeld om water- en bodembescherming te bevorderen en vervuiling te verminderen.

Bij biologische landbouw worden geen chemicaliën voor het bestrijden van onkruid of insecten gebruikt. Ook niet bij de bemesting van het land. De meeste methodes zijn volledig natuurlijk. Een biologische boer kan bijvoorbeeld natuurlijke meststoffen gebruiken om de grond te verrijken. Gewassen kunnen strategisch geplaatst worden om insecten minder kans te geven en er kan mulch (laag organisch materiaal, zoals wormen) gebruikt worden om onkruid tegen te gaan. Ook passen biologische boeren vaak gewasrotatie toe voor het gezond houden van de grond.

 

Biologisch versus niet-biologisch voedsel

 

Bij niet-biologische producten wordt er dikwijls gebruik gemaakt van chemicaliën voor het bestrijden van insecten en onkruid. Vaak wordt dit voedsel bewerkt.

De kunstmest die wordt gebruikt bij het planten van de gewassen bevat meestal chemicaliën. Het voedsel kan zelfs genetisch gemodificeerd zijn. Dieren worden soms geïnjecteerd met steroïden of hormonen, die onaangename of zelfs schadelijke bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Bij het produceren van biologische producten worden er geen chemicaliën gebruikt. Ze zijn niet genetisch gemodificeerd en er wordt geen gebruik gemaakt van antibiotica of steroïden. De producten worden amper tot niet bewerkt.

Biologisch voedsel bevat geen toevoegingen die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Biologisch voedsel is veiliger voor menselijke consumptie en is doorgaans voedzamer.

 

Hoe weet je of voedsel biologisch is?

 

In de Verenigde Staten wordt een product of eten met het etiket “biologisch (organic)”, gecertificeerd door hetU.S. Department of Agriculture (USDA). De USDA heeft een certificeringsprogramma voor biologische telers. Dat programma heeft een reeks zeer strenge regels waaraan het product of het voedsel moet voldoen.

Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld: een producent die niet meer dan $ 5.000 per jaar alleen aan biologisch voedsel verkoopt, is niet verplicht om de certificering te krijgen, maar moet zich wel houden aan de strenge USDA-regels voor biologisch voedsel.

 

Wanneer producten het etiket biologisch hebben, betekent dit dat ze voldoen aan de regels. Hoewel biologische producenten niet verplicht zijn het label op hun producten te zetten, zijn er veel die het wel doen.

De regels variëren, afhankelijk van het type voedsel. Voedsel dat bestaat uit één ingrediënt, zoals eieren, groente en fruit, wordt gezien als 100% biologisch en mag het USDA Organic-etiket dragen. Voedsel dat bestaat uit twee of meer ingrediënten, zoals ontbijtgranen, mag dat ook, maar er moet daarbij rekening worden gehouden met het volgende:

 

  • Biologisch. Het product moet 95% of meer biologisch zijn, voordat deze term gebruikt mag worden.
  • 100 % biologisch. Het product of alle ingrediënten waaruit het product bestaat, moet volledig biologisch zijn.
  • Gemaakt met biologische ingrediënten. Het product bestaat voor niet minder dan 70% uit biologische ingrediënten.

Als het product voor minder dan 70% uit biologische ingrediënten bestaat, is het niet toegestaan de term “biologisch” te gebruiken op de etiketten van het product.

 

Gezondheidsvoordelen van biologisch voedsel

 

Het grootste voordeel voor je gezondheid van het eten van biologisch voedsel is wat je juist niet binnenkrijgt. Biologische telers gebruiken geen synthetische pesticiden om hun gewassen te beschermen tegen ziekten, insecten en schimmels. Dit betekent dat het voedsel zelf nooit in aanraking is geweest met chemicaliën.

Biologisch voedsel heeft geen toevoegingen, niet-biologisch voedsel vaak wel. Ook geen kunstmatige zoetstoffen, smaak- en kleurstoffen, conserveermiddelen en mononatriumglutamaat (E621). Dit betekent dat als je biologisch eet, je deze chemicaliën niet binnenkrijgt. Veel mensen vinden de smaak van biologisch voedsel ook gewoon beter.

 

Wanneer je verder nog vragen hebt over je dieet, aarzel niet ons te vragen! Onze chiropractor kan helpen bij een meer bewuste en gezonde leefstijl!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.