Hoe chiropractie helpt bij functioneel beenlengteverschil

Functioneel beenlengteverschil is een aandoening die meestal ontstaat door stijfheid of spierzwakte rond het bekken, enkels en voeten. Hardlopers hebben er soms last van wanneer ze over een onstabiele of niet gelijkmatige ondergrond lopen. Het kan ook ontstaan door onjuist schoeisel.

 

Deze aandoening kan pijn veroorzaken in het onderste gedeelte van je wervelkolom, heupen, billen en benen. Als het niet wordt behandeld kun je op den duur last krijgen van je evenwicht, nek- en schouderproblemen en verkeerde verdeling van je gewicht. Chiropractie heeft bewezen effectief te zijn bij de behandeling van functioneel beenlengteverschil.

 

Wat is een functioneel beenlengteverschil?

 

Bij patiënten met een functioneel beenlengteverschil lijkt het ene been korter dan het andere, terwijl als beide benen worden gemeten ze structureel even lang zijn. De meest gebruikte methode om beenlengte te meten is om het been vanaf de binnenkant van de enkel tot de voorkant van het bekken op te meten. Wanneer de benen op deze manier gemeten worden en ze gelijk in lengte zijn, kan er sprake zijn van functioneel beenlengteverschil.

 

Moeders die hun kind altijd op één heup dragen of mensen die altijd op dezelfde zij slapen, kunnen functioneel beenlengteverschil ontwikkelen. In feite kunnen ook beweging, houding of activiteit die extra druk op de gewrichten, zenuwen en spieren veroorzaakt, voor een verkeerde balans zorgen.

 

Functioneel beenlengteverschil en anatomisch beenlengteverschil

 

Waar bij functioneel beenlengteverschil het ene been korter lijkt dan het andere maar bij meting even lang blijkt, is bij anatomisch beenlengteverschil een been daadwerkelijk korter. Dit kan komen door groeiproblemen, problemen in lichaamsbouw en kromming van de wervelkolom.

 

Er is een significant verschil tussen de twee aandoeningen, zeker wanneer het op behandeling aankomt. Beide aandoeningen kunnen behandeld worden door de chiropractor vanwege de pijn. Maar functioneel beenlengteverschil kan grote voordelen hebben van de behandelingen, omdat het je lichaam in betere balans brengt.

 

Symptomen van functioneel beenlengteverschil

 

De symptomen van functioneel beenlengteverschil kunnen zich beperken tot het been, de onderrug en het heupgebied, maar het kan ook effect hebben op het hele lichaam. Als je loopt, kan het invloed hebben op de manier waarop je je voeten neerzet, waardoor je pijn in de voeten en enkels kunt krijgen.

 

Het kan zelfs van invloed zijn op de manier waarop je je eten kauwt en hoe je tanden elkaar raken. Wanneer iemand last heeft van beenlengteverschil, zal die het lichaam gaan aanpassen om dit te compenseren. En dat is waar de echte problemen beginnen. Symptomen van functioneel beenlengteverschil zijn o.a.:

 

  • Pijn in de onderrug.
  • Pijn in de knieën, zowel bij het korte als het lange been.
  • Pijn in het been en de onderrug door ontsteking of ischias.
  • Slechte balans tijdens lopen en hardlopen.
  • Pijn in enkels en voeten.
  • Vermoeidheid.

 

Het menselijk lichaam is een geweldige machine. Wanneer een gedeelte van een machine niet of niet goed functioneert, zal het lichaam zelf proberen dit op te lossen. Wanneer dat niet lukt, zoekt je lichaam een manier om het probleem op een of andere manier te compenseren. Dit kan vervolgens leiden tot afwijkingen langs de wervelkolom en een slechte balans van je lichaam.

 

Chiropractische behandeling voor functioneel beenlengteverschil

 

Wanneer je een chiropractor bezoekt om functioneel beenlengteverschil te behandelen, zal er eerst een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Soms zal zelfs worden gevraagd om MRI- uitslagen of foto’s, om de diagnose te kunnen stellen. Zodra de diagnose is bevestigd, zal de chiropractor het uitgebreid aanpakken, waaronder de wervelkolom uitlijnen, hiel en beenuitlijning, adviezen om je levensstijl te verbeteren en ondersteunende oefeningen geven die je thuis kunt doen als aanvulling.

 

De chiropractische gewrichtscorrecties zullen zorgen dat de wervelkolom weer juist is uitgelijnd en daardoor het lichaam beter in balans brengen. Patiënten zullen meestal snel een verbetering in pijn merken, soms verdwijnt de pijn zelfs volledig. Ze zullen ook baat hebben bij de behandeling, omdat de mobiliteit en flexibiliteit verbetert en daarmee het algehele gevoel van gezondheid.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.