Hoe een chiropractor iemand met hoofdpijn kan helpen

 

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht. In Amerika zijn er 45 miljoen mensen die regelmatig last hebben van hoofdpijn. In Nederland zijn dit bijna 3,5 miljoen. Ben jij een van deze mensen? Dan ben je natuurlijk bekend met de traditionele behandelmethodes voor hoofdpijn, zoals het nemen van paracetamol, aspirine of andere medicatie om de pijn te bestrijden. Het slikken van pillen zorgt vaak voor een tijdelijke verlichting, maar het is geen permanente oplossing die het probleem bij de kern aanpakt.

 

De afgelopen decennia zijn steeds meer patiënten op zoek gegaan naar alternatieve vormen van therapie voor allerlei klachten, waaronder ook hoofdpijn. Een van de therapieën die veelbelovend is voor vele soorten pijn is chiropractie.

 

Chiropractiebehandelingen worden al meer dan 100 jaar gebruikt om hoofdpijn te behandelen en met succes. Chiropractie is in Amerika uitgegroeid tot een vast onderdeel van het gezondheidszorgsysteem. Ook in Nederland wordt het steeds normaler dat je je voor pijn of voor een blessure laat behandelen bij een chiropractor. Er zijn steeds meer verzekeringsmaatschappijen die bereid zijn chiropractie te vergoeden vanwege de goede resultaten die ermee behaald zijn.

 

Wat doet een chiropractor?

 

Een chiropractiestudent begint, net als andere medische specialisten, met het tot in detail bestuderen van de menselijke anatomie. Naast het kijken hoe alle onderdelen van het lichaam fysiek samenwerken, richt de opleiding van een chiropractor zich voornamelijk op het diagnosticeren en behandelen van afwijkingen in de wervelkolom. Deze afwijkingen worden subluxaties, of ook wel blokkades, genoemd.

 

Deze blokkades kunnen ervoor zorgen dat de zenuwen langs de wervelkolom beklemd komen te zitten. Wat weer van invloed kan zijn op je orgaanfunctie en de werking van spieren, gewrichtsbanden en pezen. Onbehandelde blokkades kunnen uiteindelijk zorgen voor allerlei uiteenlopende gezondheidsproblemen.

 

Als een zenuw eenmaal beklemd zit, resulteert dit meestal in pijn. In de meeste gevallen betreft het fysieke pijn, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook problemen opleveren met bijvoorbeeld slapen of andere dagelijkse bezigheden.

 

Behandeling van een chiropractor

 

Tijdens je eerste bezoek aan een chiropractor zal worden gevraagd naar je eerdere gezondheidsproblemen. Als er röntgenfoto’s gemaakt zijn, vraagt de chiropractor ook om die uitslagen mee te nemen om goed vast te kunnen stellen welke soorten blokkades er ontstaan zijn. De chiropractor zal naar je klachten luisteren en aan de hand van al deze gegevens een passend behandelplan voor je opstellen.

 

In het geval van hoofdpijn zitten de subluxaties meestal bij de nekwervels. Dit kan gepaard gaan met spieren in de nek en schouders die te strak gespannen zijn. De door een blokkade ontstane druk op de zenuw kan een scherpe stekende pijn veroorzaken of een dof kloppend gevoel.

 

De chiropractor zal het gebied onderzoeken en vervolgens de chiropractische correctie toepassen om druk en pijn te verlichten. Meestal voelt de patiënt na een correctie meteen verlichting, dit positieve effect zal in de uren na de behandeling toenemen.

 

Een chiropractor richt zich echter niet alleen op het verlichten van de symptomen maar ook op het corrigeren van het onderliggende probleem. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om de oorzaak aan te pakken. Daarnaast zal de chiropractor de tijd nemen om nieuwe patiënten uitleg te geven over het belang van chiropractie en het behandelplan.

 

Wil je meer weten over de behandeling bij hoofdpijn of graag wilt ervaren hoe chiropractie bijdraagt aan je gezondheid, maak dan een afspraak met een chiropractor.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.