Hoe goede rust helpt bij het verbeteren van de gezondheid van de wervelkolom

Hoe goede rust helpt de wervelkolom gezond te houden

 

Je probeert de juiste dingen te doen als het gaat om het gezond houden van je wervelkolom . Je tilt dingen op de juiste manier, je beweegt, je probeert een goede houding aan te nemen, je doet stretchoefeningen, je drinkt veel water en je neemt regelmatig een pauze om rond te lopen als je voor langere tijd zit. Dat zijn allemaal uitstekende gewoonten. Maar er is ook nog iets anders, waar vaak niet aan gedacht wordt, namelijk het nemen van rust!

 

Altijd maar doorgaan: De stille epidemie

 

Stress kan ernstige schade toebrengen aan de emotionele en mentale gezondheid, maar het kan ook het lichaam schaden. Veel mensen hebben veel spanning of stress in hun onderrug. Wanneer het stressniveau stijgt, kan dit resulteren in lage rugpijn. Het stijgende stressniveau kan je ook gevoeliger maken voor pijn.

 

Naar schatting heeft 66 procent van alle doktersbezoeken een stressgerelateerde reden . 50 procent van de mensen die last hebben van stress, geven aan dat het stressniveau gemiddeld tot hoog is. We leven in een cultuur waarin het gebruikelijk is om continu door te gaan. Het probleem daarvan is dat je vroeg of laat niet meer kunt doorgaan en je lichaam daarvan de dupe wordt.

 

Rust is erg belangrijk om stress te verlichten en om het te kunnen beheersen, maar recente studies tonen aan dat 1 op de 3 volwassenen niet voldoende slaap krijgt .

Naast stressverlichting is er nóg een reden om ervoor te zorgen dat je zeven tot negen uur slaap krijgt en direct gerelateerd is aan de gezondheid van je wervelkolom.

 

Goede rust, gezonde wervelkolom

 

Wanneer je rust, geef je het lichaam de tijd om uitgeputte energievoorraden aan te vullen. Een goede nachtrust verbetert het immuunsysteem, het geheugen, het metabolisme, vergemakkelijkt het leren en versnelt het geneesproces van het lichaam. Je wordt alerter, gelukkiger en je hebt meer energie.

 

Wanneer je probeert af te vallen, kan dit ook in je voordeel werken. Overgewicht kan meer druk uitoefenen op de wervelkolom en ervoor zorgen dat deze krom gaat staan waardoor rugpijn ontstaat. Dit geldt vooral als je te veel buikvet hebt. Dat extra gewicht aan de voorkant trekt je wervelkolom naar voren, waardoor het pijnlijk is om lange tijd te staan.

 

Wanneer je gaat liggen en rust neemt, geef je de hele rug, de bijbehorende spieren en andere delen van het lichaam, de kans zich op te laden en te ontspannen. Je beseft het waarschijnlijk niet, maar de spieren in de rug en buik werken de hele dag door om het lichaam goed te ondersteunen. Zelfs tijdens het zitten! Door te gaan liggen en rust te nemen kunnen al die spieren eindelijk ontspannen.

 

Door rust te nemen worden ook de tussenwervelschijven weer gehydrateerd. De wervelkolom bestaat uit met vloeistof gevulde schijven, die tussen de wervels zitten. Deze tussenwervelschijven functioneren als schokdemper. Terwijl jij je dag beleeft zoals altijd, worden deze tussenwervelschijven, dankzij de zwaartekracht, samengedrukt. Deze samendrukking zorgt ervoor dat de tussenwervelschijf vloeistof verliest (dat bestaat uit ongeveer 88% water). Dit kan pijn veroorzaken als de tussenwervelschijven niet goed zijn gehydrateerd. Het hydrateren is een tweeledig proces, dat bestaat uit het voldoende drinken van water en het voldoende krijgen van rust.

 

Het drinken van voldoende water zorgt ervoor dat de vloeistoffen weer in het lichaam terecht komen, maar zolang je rechtop staat, blijft de samendrukking van de tussenwervelschijven een feit. Gaan liggen om te slapen, neemt die druk weg van de wervelkolom, daardoor is er geen samendrukking en kan het lichaam op natuurlijke wijze de tussenwervelschijven weer hydrateren . Een paar uur hier en daar is niet echt effectief, omdat het lichaam niet genoeg tijd krijgt om zijn werk te doen. Dit betekent dat je elke nacht de aanbevolen zeven tot negen uur slaap moet krijgen.

 

Er zijn veel goede, gezonde redenen om te zorgen voor een goede nachtrust, maar nu heb je nog eentje om toe te voegen aan de lijst. Een gezonde wervelkolom houdt je rechtop en helpt je mobiel te blijven. Het is belangrijk er alles aan te doen om er goed voor te zorgen. Neem je rust!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.