Hoe je houding effect heeft op je gezondheid

Zei je moeder vroeger weleens “ga rechtop zitten’’ of “loop niet zo slungelig?” Nou, ze had gelijk! De wetenschap zegt het ook. Je houding kan veel effect hebben op je gezondheid. Voorover lopen of zitten wordt in verband gebracht met een aantal gezondheidsklachten.

 

Een verkeerde lichaamshouding kan de structuur van je lichaam veranderen, waardoor de wervelkolom uit verhouding kan raken. Hoewel iedereen weleens een verkeerde houding aanneemt, kan het wanneer het een gewoonte wordt voor veel schade zorgen. Je kunt je gezondheid schaden met een slechte lichaamshouding en het niet eens doorhebben. Hier zijn vijf voorbeelden van hoe een verkeerde lichaamshouding je gezondheid kan aantasten.

 

1. Pijn in de nek, rug en schouders.

 

Zitten met een gekromde rug of voorovergebogen schouders, een ronde rug terwijl je staat of zit, kan zorgen voor pijn in je nek, rug en schouders. Dit komt veel voor bij mensen die een groot gedeelte van de dag achter de computer werken.

 

Dit komt omdat de meeste mensen hun beeldscherm niet op de juiste hoogte hebben staan, waardoor ze dagelijks uren voorovergebogen achter een toetsenbord zitten. Mensen die veel tijd doorbrengen op een smartphone of tablet krijgen een text neck, als gevolg van de slechte houding.

 

2. Depressie en stress worden erger

 

De connectie tussen een slechte houding en de gemoedstoestand van iemand is al langer bekend. Mensen die voorover hangen, voelen zich vaker depressief en hebben een slechter zelfbeeld.

 

Wanneer je gebogen loopt, zorg je ervoor dat de doorbloeding in je lichaam minder wordt, je cellen minder zuurstof krijgen en uiteindelijk je organen minder goed hun werk doen. Als je lichaam of wervelkolom uit balans is, kan het neuroproces dat ervoor zorgt dat je lichaam goed functioneert, vertragen. Wanneer dit allemaal in je lichaam gebeurt, kan je gemoedstoestand daardoor worden aangetast, zeker als je daarbij ook nog niet zo actief bezig bent.

 

3. Pijn en een zwakke onderrug, heupen, knieën en enkels

 

Deze problemen door een verkeerde lichaamshouding komen vooral voor bij mensen met overgewicht en zwangere vrouwen. Het extra gewicht zorgt ervoor dat het lichaam een onnatuurlijke houding aanneemt om zichzelf te ondersteunen.

Maar deze problemen kunnen ook ontstaan door verkeerd schoeisel. Je voeten zijn belangrijk! Je moet goede schoenen dragen. Het is belangrijk dat dat je voeten en enkels goed “afrollen” tijdens het lopen.

 

De kuitspieren gaan zich spannen en het kan zelfs zo zijn dat de knieën naar binnen draaien. Je kunt last krijgen van pleneaire fasciitis (hielpijn), pijn in de tenen, hielspoor, eeltknobbels en heupproblemen. Afvallen kan helpen, zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij een zwangerschapsgordel ter ondersteuning bij het extra gewicht.

 

4. Spijsverteringsproblemen

 

In een verkeerde houding zitten zorgt ervoor dat binnenin alles minder ruimte krijgt, ook je organen. Dit kan alle processen daarbinnen afremmen, waardoor constipatie en zelfs aambeien kunnen ontstaan.

 

Het menselijk lichaam is gebouwd om in een bepaalde houding te blijven, zodat alle organen kunnen functioneren zoals dat zou moeten. Wanneer dingen uit verhouding raken, kan dat leiden tot spijsverteringsklachten, maagzuur en zure oprispingen. Het oefenen van de juiste lichaamshouding kan een groot verschil maken. Een slechte spijsvertering kan uiteindelijk resulteren in overgewicht.

 

5. Een onjuist uitgelijnde wervelkolom kan leiden tot vele gezondheidsproblemen

 

Wanneer je wervelkolom uit verhouding is, kan dat leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en een lijst van andere problemen. Het zet je lichaam onder druk, waardoor zelfs normale processen zoals bloedsomloop en orgaanfunctie, verstoord kunnen raken. Als je lichaam niet werkt zoals het zou moeten, loop je meer risico op het ontwikkelen van klachten als hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk.

 

Veel mensen zien de relatie niet tussen een goede houding en een juist uitgelijnde wervelkolom en hun gezondheid, maar die is er zeker wel. Een verkeerde lichaamshouding lijkt geen “big deal”, maar wanneer het structureel is, kan het dus een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Het is het risico niet waard, zeker niet wanneer de oplossing zo simpel is als rechtop zitten en staan.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.