Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Ischias? Chiropractie vermindert de pijn en helpt het herstel

Heb je last van pijn aan één kant van je lichaam, vanaf je onderrug naar beneden langs de achterkant van je heup en been? Dan kan het zijn dat je last hebt van ischias.

 

Volgens de Mayo Clinic, kunnen we ischias het best omschrijven als "de meest voorkomende klacht wanneer een tussenwervelschijf of wervel op een (gedeelte) van de zenuw drukt. Dit zorgt voor irritatie, pijn en vaak een doof gevoel in het been."

 

Er zijn verschillende factoren waarom iemand ischias krijgt. De meeste hebben te maken met verhoogde druk op de wervelkolom.

 

Overgewicht: Het meedragen van te veel gewicht zorgt voor allerlei problemen met de gezondheid. Extra kilo’s overbelasten de wervelkolom, waardoor schade ontstaat die zich onder ander kan uiten in ischias.

 

Niet goed tillen: Personen die veel heen en weer draaien en zwaar tillen, lopen meer risico op het ontwikkelen van een ischias. Sommige banen zorgen dan ook voor een verhoogd risico.

 

Zittende levensstijl: Het werk dat iemand doet, hoeft niet per se met zwaar tillen te maken te hebben. Als je een lange tijd achter elkaar moet zitten of staan, komt er ook extra druk op je wervelkolom en dit kan resulteren in ischias.

 

Leeftijd: Ouder worden heeft invloed op al onze gewrichten en botten op een negatieve manier, zeker wanneer je nooit een trainingsschema hebt gevolgd. Je rug gaat achteruit naarmate je ouder wordt. Er ontstaan steeds meer problemen, zoals uitstulpinkjes in de tussenwervelschijven of scheve wervels, die op hun beurt weer ischias kunnen veroorzaken.

 

Behandelopties voor ischias, de keuze hangt af van de ernst van de aandoening:

 

Pijnmedicatie: Een veel toegepaste methode om ischias te behandelen is met medicijnen. Ontstekingsremmers worden vaak gebruikt om de ontsteking in het gebied rond de zenuw te verminderen, dat is de voornaamste oorzaak van de pijn. Pijnstillers en pijnmedicatie met codeïne helpen ook om de pijn te controleren.

 

Acupunctuur: Alternatieve therapieën, zoals acupunctuur laten ook positieve resultaten zien bij de behandeling van ischias. Als je voor een natuurlijke behandelmethode kiest, zoek dan een ervaren acupuncturist in de buurt om de opties te bespreken.

 

Versterkende oefeningen: Een consequent trainingsschema met oefeningen kan je spieren versterken en helpt het lichaam effectief te functioneren. Vraag je huisarts welke oefeningen het lichaam helpt te herstellen van ischias.

 

Supplementen: Zorgen dat je lichaam voldoende belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt, helpt je gezond te blijven, maar kan ook bijdragen aan het herstel van ischias. Dagelijkse supplementen met calcium, magnesium, sint-janskruid en vitamine B12, hebben aangetoond effectief te zijn bij de behandeling van ischias.

 

Chiropractie: Een chiropractor begrijpt alle klachten die met de wervelkolom te maken hebben. Een chiropractor bekijkt het lichaam als geheel en ondersteunt het eigen herstellend vermogen van het lichaam. Bij de chiropractische behandeling van ischias wordt onder andere gewerkt aan de lijn van de wervelkolom om zo de spanning in de lage rug te verminderen. De behandeling helpt de onderliggende oorzaak van de aandoening te verlichten en laat snel positief resultaat zien.

 

Cortisone injecties: In de meeste gevallen kan ischias behandeld worden met minder intensieve behandelmethodes, zoals de bovengenoemde. Maar bij ernstige aanvallen van ischias is een shot met cortisone nodig, dit wordt direct in het ontstoken gebied geïnjecteerd. Mensen kiezen deze oplossing vaak als laatste redmiddel, wanneer alle ander opties niets hebben opgeleverd.

 

Ischias is pijnlijk en vervelend omdat de aandoening je vaak belemmert in je dagelijkse bezigheden. Door te weten welke behandelmogelijkheden er zijn voor zowel de onderliggende oorzaak als voor de pijn, kan iemand die ischias heeft, snel stappen ondernemen om in een zo kort mogelijke tijd weer pijnvrij te zijn.

 

Heb je last van ischias en wil je graag met een ervaren chiropractor overleggen over een behandelplan, neem dan vandaag nog contact met ons op.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.