Kop-staartbotsing en Whiplash

Kop-staartbotsing en whiplash

 

Je zit in je auto, te wachten voor het stoplicht. Plotseling word je van achteren aangereden! De klap is niet hard, maar wel onverwachts. Je kijkt naar je auto en je ziet dat er een kleine schade of bijna helemaal geen schade is aan beide auto’s. De bumpers hebben de grootste klap opgevangen en het lijkt allemaal mee te vallen met de schade. Je hebt wat last van je nek en bovenrug, misschien ben je een beetje duizelig of heb je wat hoofdpijn. Maar dat gaat wel weer over, dat komt door de onverwachtse klap. Tenslotte ben je niet zo hard geraakt. Je wisselt gegevens uit met de andere bestuurder en gaat weer verder.

 

De volgende ochtend is het een ander verhaal. Je nek is pijnlijk en stijf. Je hebt pijn in je schouders en ook in je rug. De diagnose, na een bezoek aan de dokter, wijst uit:een whiplash.

 

Bestaat whiplash wel echt?

 

Sommige mensen denken dat een whiplash een verzonnen blessure is, die gebruikt wordt om meer schadevergoeding te krijgen na een ongeluk. Ze geloven niet dat het mogelijk is bij een kop-staartbotsing met lage snelheid dit soort letsel op te lopen en zien het als een manier voor een schadeclaim, vooral omdat er geen zichtbaar letsel is.

 

In Amerika beweren sommige verzekeringsexperts dat ongeveer ineen derde van de whiplash-gevallen gefraudeerd wordt, maar dat betekent dat twee derde van de gevallen legitiem is. Er is ook veel onderzoek dat de bewering ondersteunt dat ongevallen met een lage snelheid inderdaad whiplash kunnen veroorzaken. Sommige mensen hebben de rest van hun leven last van pijn en verminderde mobiliteit als gevolg van een whiplash.

 

De werking van een whiplash

 

Wanneer iemand in de auto zit, zit hij of zij meestal rechtop met het hoofd recht boven de schouders en de nek als steun. Het belangrijkste aspect van whiplash is dat het zo onverwachts is. Als de auto wordt geraakt, wordt de romp van de persoon in de eerste auto naar voren geduwd. Het hoofd volgt echter niet onmiddellijk, maar valt in plaats daarvan achteruit, achter de romp voor een fractie van een seconde. De nek raakt hier voor de eerste keer overstrekt, naar achteren. Dit wordt ook wel hyperextensie genoemd.

 

Terwijl de romp weer naar achteren tegen de rugleuning van de stoel knalt, valt het hoofd van de persoon naar voren. Het hoofd wordt weer snel teruggetrokken, doordat het de beweging van de romp volgt en schiet vervolgens weer naar voren voorbij de romp. Dit is de tweede keer dat de nek overstrekt raakt, nu naar voren. De effecten van deze beweging, die slechts enkele seconden duurt, kunnen leiden tot ernstige pijn en immobiliteit. Wanneer de hoofdsteunen te ver naar achteren zijn geplaatst of te laag zijn afgesteld, zijn de gevolgen nog groter, omdat de hoofdsteunen niet voldoende steun konden bieden tijdens het ongeluk.

 

Wat te doen bij een kop-staartbotsing?

 

Wanneer je een ongeluk hebt, en vooral wanneer je een kop-staartbotsing hebt, en je nek overstrekt is geraakt, is het verstandig diezelfde dag naar een arts te gaan. Zelfs als je niet veel pijn hebt. Hoe eerder je bij een arts langsgaat, hoe eerder je met de behandeling kunt beginnen als er wel een probleem is naar aanleiding van het ongeluk.

 

Vaak hebben mensen met een whiplash geen klachten maar na één of twee dagen ineens wel! Het is belangrijk de pijn voor te blijven en maatregelen te nemen om de pijn te verlichten en te beheersen. Het zorgt ook voor documentatie als je naar een arts gaat, mochten er andere kwesties naar voren komen en je informatie nodig hebt voor juridische doeleinden.

 

Als je kort na het ongeluk naar de chiropractor gaat, kun je sneller genezen en de pijn effectiever bestrijden. Met technieken, zoals zachte manipulatie en diepe weefselmassage, kan je nek bijna onmiddellijk genezen. Dan kun je een stuk sneller weer van het leven genieten!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.