Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Nek- en hoofdpijn? 5 dingen die je moet weten over ‘’tekst nek’’

Pijn in je nek door het gebruik van je smartphone of tablet?

 

Ken je het gezegde “voor niets gaat de zon op”? Dat is waar. Technologie van tegenwoordig gaat super snel, hightech gadgets, tablets en smartphones, verbeteren met de dag. Maar de gemakken en voordelen van deze moderne vormen van communicatie hebben een keerzijde: De zogenaamdetekst nek.

5 dingen die je als chiropractiepatiënt moet weten over de zogenaamde tekst nek, de aandoening die zich in rap tempo over de wereld verspreidt.

 

1.‘’Tekst nek’’ wordt veroorzaakt door een slechte houding

 

Continu naar beneden kijken naar je telefoon, tablet of laptop, zorgt voor extra gewicht en ongewilde druk op de nekwervels, waardoor slijtage ontstaat. Als dit te lang duurt, kan het zelfs leiden tot ontaarding (functieverlies) van de wervels. Bovendien loopt er in de ruimte tussen je nek en schouders een belangrijke bundel van zenuwen. Als deze zenuwen bekneld raken, anders komen te liggen of zelfs beschadigd raken, kan heftige pijn ontstaan die moeilijk te behandelen is.

In het kort: hoofd, nek en wervelkolom lopen veel risico op een ‘’tekst nek’’.

 

2. ‘’Tekst nek’’ is een veel voorkomend probleem bij jonge mensen

 

Wanneer je twee tot vier uur per dag gebogen naar je smartphone zit te kijken, heeft dit een serieuze impact op je lichaam. En ook al lijkt twee tot vier uur per dag niet lang, je zit er snel overheen als je al je sessies van 15 minuten per dag bij elkaar optelt.

 

Voor tieners in het bijzonder is twee tot vier uur met hun telefoon in de weer zijn eerder regel dan uitzondering. Sommige tieners spenderen wel twee keer zoveel tijd met hun smartphone op een vrije middag en tijdens pauzes en tussenuren op school. Een slechte houding heeft een enorme impact op je lichaam, zeker als je meer dan 1.500 uur voorovergebogen zit. Het is dan ook geen verrassing dat tieners een groot risico lopen.

 

De blijvende gevolgen die een ‘’tekst nek’’ kan hebben, kunnen groot zijn.

 

3. ‘’Tekst nek’’, in combinatie met veel zitten is vragen om problemen

 

Het omlaag kijken naar je smartphone of tablet gaat vaak samen met uren hangen op de bank. Over het algemeen ligt het niet voor de hand actief bezig te zijn als we op het internet surfen of met vrienden aan het appen zijn.

 

Hoewel de lijst van kwalen door een slechte houding lang en bedroevend is, wordt het nog erger door hangen en niks doen. De beste oplossing is om de telefoon zo nu en dan weg te leggen. Beweeg, sport, stretch en kijk alleen zo nu en dan naar een scherm.

 

4. ‘’Tekst nek’’ corrigeren

 

Het jezelf aanleren van een goede houding is het eenvoudigste om mee te beginnen. Het maken van een afspraak bij een chiropractor is dan ook een goede zet voor iedereen die te maken krijgt met de pijnlijke bijwerkingen van het uren naar beneden kijken.

 

Het nemen van kleine stapjes richting een betere houding kan je veel geld en pijn besparen op de langere termijn. Kijk niet continu naar een scherm als je graag gezond wilt blijven, maar zet het in als beloning.

 

5. ‘’Tekst nek’’ voorkomen

 

Voor de duidelijkheid: Je hoeft natuurlijk niet te stoppen met het gebruik van smartphones en tablets. Tekst nek kan worden voorkomen zonder dat je je telefoongebruik volledig hoeft te veranderen. Maar het voorkomen van extra gewicht en druk op je nek en wervelkolom vergt wel voorzorgsmaatregelen en doorzettingsvermogen.

 

Kijk met je ogen in plaats van je nek te gebruiken. Een andere manier is om vrienden, familie of collega’s te vragen je erop aan te spreken als ze zien dat je lang in een slechte houding zit.

 

Kortom: ‘’tekst nek’’ is niet LOL. Neem het serieus en probeer de nodige veranderingen door te voeren, voordat je er last van krijgt. Als je hulp nodig hebt, bel ons dan vandaag nog.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.