Oorsuizen of piep in je oor? De ziekte van Menière en chiropractie

 

Het is bewezen dat chiropractie helpt bij vele verschillende klachten en aandoeningen, ook die op het eerste gezicht niets met de wervelkolom van doen hebben. Menière is zo’n ziekte. Ergens tussen de 3 en 5 miljoen mensen in de VS hebben last van deze aandoening van het middenoor. Gelukkig is het grootste gedeelte van deze patiënten, zo’n 95%, in staat de aandoening onder controle te houden met medische hulp. Chiropractie is effectief gebleken bij het bestrijden van de symptomen van Menière.

 

Wat is de ziekte van Menière?

 

De ziekte van Ménière is een aandoening die het middenoor aantast, waardoor je last krijgt van een piep in het oor of oorsuizen en andere vervelende symptomen. Zo’n 200.000 mensen in de VS per jaar, tussen de 20 en 50 jaar, krijgen er last van. Het lijkt even vaak voor te komen bij mannen als vrouwen.

Symptomen van de ziekte van Menière zijn:

 

  • duizeligheid. Meestal niet continue, een aanval duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, stopt dan even en begint weer. Heel soms duurt een aanval langer, tot wel 24 uur en heel zelden nog langer. De duizelingen kunnen zo heftig zijn dat het misselijkheid en overgeven veroorzaakt.
  • oorsuizen (tinnitus). Dit kan een zoemend, sissend, fluitend of brullend geluid in het oor veroorzaken.
  • gehoorverlies. Het kan zijn dat de patiënt merkt dat hij soms tijdelijk minder hoort. Maar de meeste menièrepatiënten hebben last van permanent gehoorverlies in enige mate.
  • een drukkend gevoel in het oor. Deze ziekte kan zorgen voor een gevoel van druk of een vol gevoel in het aangetaste oor of soms zelfs in de zijkant van het hoofd.

Deze symptomen komen en gaan, het kan zelfs zijn dat de patiënt een aanval krijgt en daarna een jaar of zelfs langer niet meer.

 

Diagnose en behandeling van de ziekte van Menière

 

De arts die verwacht dat iemand de ziekte van Menière heeft, zal de medische geschiedenis van die persoon erbij zoeken en een aantal tests doen om te ontdekken of sprake is van gehoorverlies of verminderd evenwicht. Ze zullen vaak eerst ook bloedonderzoek doen om andere mogelijkheden uit te sluiten.

 

Hoewel er geen genezing bestaat voor de ziekte van Menière, kan het wel goed onder controle gehouden worden met medicatie tegen misselijkheid, zee- en wagenziekte. Er bestaan ook andere procedures en niet-intensive therapieën, waarvan aangetoond is dat ze gunstig kunnen zijn. Een gehoorapparaat, tinnitusmaskeerder en een Meniett, zijn voorbeelden van apparaatjes die een verlichtend effect kunnen geven. Chiropractie bewijst zich ook steeds meer als effectieve therapie.

 

Chiropractie als behandeling bij Menière

 

Chiropractische zorg in de vorm van gewrichtscorrecties van het bovenste gedeelte van de wervelkolom, heeft laten zien effectief te zijn bij behandeling van de symptomen van Menière. Er zijn studies die aantonen dat in veel gevallen bepaalde chiropractische technieken de symptomen en pijnklachten van de patiënt kunnen verminderen. Dit is meestal het geval wanneer er sprake is van een subluxatie of blokkade in het bovenste gedeelte van de nek. Een blokkade beperkt beweging in dat gedeelte van de wervelkolom en haalt het lichaam uit balans.

 

In veel gevallen kunnen patiënten die een chiropractor bezoeken voor behandeling van de ziekte van Menière, zelfs stoppen met de medicijnen die ze gebruiken om symptomen tegen te gaan. Ook geven ze aan dat ze na de behandelingen meer energie hebben, flexibeler en mobieler zijn en positiever in het leven staan.

 

Een erkend chiropractor kan patiënten, die de diagnose Menière hebben gekregen, adviseren om eens chiropractische zorg te proberen. Deze zorg bestaat onder andere uit chiropractische gewrichtscorrecties waar de patiënt na de behandeling geen hinder van ondervindt. De behandelingen zijn effectief, veilig, niet intensief en er komen geen medicijnen aan te pas. Het is een gewilde methode om de symptomen te bestrijden.

 

Heb jij of ken je iemand die de ziekte van Menière heeft, denk dan eens aan chiropractie als behandelmethode. Onze chiropractors helpen je graag, neem contact met ons op om erachter te komen of chiropractie de juiste aanpak voor je zou zijn.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.