Osteoporose

Osteoporose versus osteopenie: Wat is het verschil?

 

Osteoporose is wereldwijd een enorm gezondheidsprobleem. Alleen al in de Verenigde Staten hebben zo’n 10 miljoen mensen osteoporose en nog zo’n 18 miljoen mensen lopen de kans deze ziekte te ontwikkelen, volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS). 80 procent van de mensen die osteoporose hebben zijn vrouw, maar het komt ook bij mannen voor. Osteoporose wordt vaak niet gediagnosticeerd en wordt dus vaak niet gemeld.

 

Wat even verontrustend is, is dat nog 34 miljoen mensen in de Verenigde Staten de kans lopen om osteopenie te ontwikkelen, een veelvoorkomende voorloper van osteoporose. Veel experts wijten dit aan de typische Amerikaanse eetgewoonten en levensstijl, maar erfelijkheid kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van zowel osteoporose als osteopenie. Het aantal gevallen van zowel osteoporose als osteopenie is verontrustend en daarom belangrijk om er meer over te weten.

 

Wat is osteopenie?

 

Osteopenie is vaak een signaal van osteoporose dat zich aan het ontwikkelen is. Bijna de helft van de Amerikanen boven de 50 hebben deze ziekte.

 

Net zoals osteoporose, is osteopenie een botziekte, gekenmerkt door een afname in botmineraaldichtheid & of botverlies. Ondanks dat het niet zo ernstig is als osteoporose, is het een sterke indicator dat de patiënt uiteindelijk osteoporose zal ontwikkelen.

 

Voeding en beweging zijn welbekende behandelmethodes voor osteopenie. Soms schrijven artsen medicatie voor, maar dat is veelal niet de behandelmethode die de voorkeur heeft. Beweging, en dan vooral gewichtdragende beweging (bijvoorbeeld gewichtheffen, lopen, traplopen of dansen), is een zeer effectieve behandeling en preventieve maatregel tegen osteoporose.

 

De inname van calcium en vitamine D zijn ook veelvoorkomende behandelmethodes. Dit kan zijn in de vorm van voedingssupplementen, maar calciumrijke voeding wordt ook aangeraden, eet bijvoorbeeld yoghurt, spinazie en sardientjes.

 

Wat is osteoporose?

 

Osteoporose oftewel botontkalking is een serieuze aandoening die botten zeer broos en zwak maakt. Het woord osteoporose; betekent letterlijk poreus bot; wat een indicatie is van het primaire kenmerk van de ziekte.

 

Wanneer het bot bekeken wordt onder een microscoop, heeft het kleine gaatjes in het oppervlak. Gezond bot heeft, bekeken onder een microscoop, een oppervlak dat eruitziet als een honingraat, bot met osteoporose heeft veel grotere gaten en ruimtes. De massa en dichtheid van een osteoporotisch bot is ernstig aangetast. Dit kan leiden tot gebroken botten, chronische pijn en de patiënt kan zelfs krimpen.

 

Patiënten met osteoporose kunnen door de ziekte ook kampen met beperkte mobiliteit of er kunnen gebroken botten optreden als gevolg van de ziekte. Dit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals depressie of overgewicht. Deze bijkomende gezondheidsproblemen kunnen osteoporose verergeren en de pijn van de patiënt vergroten. Vaak hebben patiënten met vergevorderde osteoporose behandeling nodig op lange termijn, veelal in een verzorgingstehuis.

 

Het grootste gevaar van osteoporose is niet perse hoe erg het is voor de botten, maar dat het heel lang onopgemerkt kan blijven. Vaak wordt het pas opgemerkt wanneer een bot daadwerkelijk is gebroken of wanneer er een ronding naar voren in de bovenrug wordt geconstateerd. Soms krimpt de patiënt. Op dat moment is de osteoporose vaak al in een vergevorderd stadium. Toch kan de osteoporose met de juiste behandelmethode vertraagd of gestopt worden. Soms kan de botdichtheid worden verbeterd en kan de ziekte tot op zekere hoogte teruggedraaid worden.

 

Wat kun je doen wanneer je osteoporose of osteopenie hebt?

 

Als je denkt dat je misschien osteoporose of osteopenie hebt of de kans hebt het te ontwikkelen, is het eerste wat je moet doen een afspraak maken met de dokter, om te bepalen of je het hebt.

 

Van daaruit kun je stappen gaan ondernemen. Deze stappen zijn meestal beweging, veranderingen in je voeding, levensstijl en chiropractische behandelingen. Hoe eerder je stappen onderneemt om je gezondheid te beschermen en te verbeteren, hoe kleiner de kans dat je onomkeerbare problemen ontwikkelt.

 

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder vooraf schriftelijke toestemming van Blogging Chiros, LLC.