Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Rugklachten? Wat je moet weten over zittend werken

Het is algemeen bekend dat bewegen goed voor je is. Vele artikelen en boeken zijn erover geschreven en vele onderzoeken zijn gedaan naar ”fysieke fitheid”. Maar de laatste tijd is er veel discussie of die vijf kilometer hardlopen of die ene spinningles wel genoeg is. Breekt onze werkomgeving alle energie die we steken in sporten en gezond blijven, weer af?

 

Kort samengevat: JA. Het menselijk lichaam is niet gebouwd om langere tijd stil te zitten. Onze manier van werken; zitten aan een bureau, staren naar een scherm en vergaderen via skype, keert zich helaas tegen ons.

Er kan schade ontstaan aan je lichaam ten gevolge van zittend werk.

 

Vele uren zitten eist zijn tol van een rug

 

Vele uren per dag zitten achter een bureau zorgt ervoor dat je lange periodes in één houding moet blijven. Dit is een enorme stress voor je rug. Met de tijd kunnen pijnlijke rugproblemen ontstaan en deze kunnen, wanneer onbehandeld, steeds erger worden.

 

Zitten is ook niet goed voor je lijn

 

Obesitas is nog nooit zo’n groot probleem geweest en tenminste één belangrijk deel van de oorzaak is onze zittende levensstijl. Langere periodes achtereen zitten (8 uur of meer per dag) brengt onze stofwisseling omlaag, dit leidt tot het minder verbranden van calorieën. De tijd die wij achter ons bureau doorbrengen, kan leiden tot gewichtstoename.

 

Veel zitten vergroot de kans op het ontwikkelen van een levensbedreigende ziekte

 

Onderzoeken tonen aan dat mensen met zittend werk meer gezondheidsproblemen hebben dan hun actieve tegenhangers. Hart- en vaatziekten en diabetes Type 2 zijn voorbeelden van gezondheidskwesties die vaker naar voren komen bij mensen die regelmatig het grootste deel van de dag zittend doorbrengen.

 

Zitten kan voortijdig overlijden tot gevolg hebben

 

Dit klinkt wellicht melodramatisch, maar het is wel waar. Zoals we hierboven al aangaven, langere periodes zitten, geeft je een groter risico op ziektes waar je uiteindelijk aan kunt overlijden. Een onderzoek, gepubliceerd in the Archives of Internal Medicine toonde aan dat mensen die meer dan 11 uur per dag zitten, 40% meer risico hebben om binnen drie jaar te overlijden, ongeacht de oorzaak, ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.

Dus, wat zou een zittende kantoormedewerker moeten doen om de gezondheid te verbeteren en het risico dat dagelijks vele uren achterelkaar zitten met zich meebrengt, te verminderen?

 

  • Sta op! Plan gedurende de dag korte pauzes in om op te staan en rond te lopen. Als je dat niet kunt onthouden om te doen, zet dan een herinnering in je telefoon of agenda. Zelfs een paar minuten rondlopen per uur helpt.
  • Leer hoe je goed moet zitten Als je toch moet zitten, zorg er dan voor dat de stoel waarop je zit, niet meer schade veroorzaakt. Kies voor een stoel die in hoogte verstelbaar is. De zitting moet je onderlichaam ondersteunen en de rugleuning moet de ronding van je rug volgen. Nog beter zijn stoelen die ook je onderrug ondersteunen.
  • Ga bij de chiropractor langs. Rugproblemen die ontstaan door werken aan een bureau verdwijnen niet zomaar, en kunnen met de tijd erger worden. Maak een afspraak bij een chiropractor, laat het onderzoeken en probeer het probleem te corrigeren.
  • Investeer bijvoorbeeld in een staand bureau. Het is een groeiende trend om zittend werk om te toveren in staand werk. Bij hogere bureaus blijf je langer staan en dat zorgt voor meer gezondheidsvoordelen op de langere termijn.

 

Een goede gezondheid moet je beschermen. Door de risico’s van zittend werk te begrijpen, kunnen we proactief werken aan het bevorderen van activiteit en individuele fitheid.

 

Wanneer jij zelf of iemand die je kent, meer inzicht nodig heeft in hoe chiropractie je kan helpen bij een gezondere levensstijl, bel ons dan. We helpen je graag!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.