Schouderpijn? Hoe chiropractie de pijn verlicht en het herstel versnelt

Gedurende een dag beweeg je je schouders veel. Een schouder bestaat uit een netwerk van pezen en spieren, het gewricht in je schouder wordt het meeste belast bij beweging en inspanning.

 

Je schouder is niet alleen het meest flexibele gewricht in het menselijk lichaam, het is ook een van de meest onstabiele. Bij sporters komen schouderblessures erg veel voor; een schouder is vaker geblesseerd dan andere lichaamsdelen.

De schouder is bijzonder kwetsbaar door zijn unieke constructie. Andere gewrichten in het lichaam, bijvoorbeeld de enkel en elleboog, hebben een beperkt bereik. Het schoudergewricht heeft een groter bereik als vrij bewegend gewricht. Hierdoor is het gevoeliger voor stress, blessures en pijn.

 

De vele zachte weefsels in de schouder, spieren, pezen en banden, kunnen geblesseerd raken door overbelasting, verrekking, vallen en een verkeerde beweging. De behandeling van schouderpijn kan lastig zijn omdat het gewricht zoveel gebruikt wordt. Een chiropractor kan je helpen schouderpijn te verlichten en herstel te versnellen.

 

Oorzaken van schouderblessures en pijn

 

Schouderpijn kan vele oorzaken hebben. Een blessure in het draaiende gedeelte van het gewricht is een van de meest voorkomende bij sporters, zoals gymnasten en American football spelers, die hun armen veel gebruiken in hun sport.

Activiteiten waar herhaalde schouderbewegingen aan te pas komen kunnen ook voor blessures zorgen. Zwemmers, tennissers en basketballers hebben dan meer kans op schouderblessures.

 

Maar niet alleen sporters krijgen last van schouderblessures en pijn. Ook als je werk doet waar herhaalde bewegingen of grote inspanning van het bovenlichaam aan te pas komen, loop je een groter risico. Bouwvakkers en chauffeurs bijvoorbeeld hebben vaak te maken met schouderblessures.

 

Voorkomen van schouderpijn

 

Het voorkomen van pijn in het schouder of schouderblessures is vrij simpel. Sporters en mensen die voor het werk met herhaalde armbewegingen te maken krijgen, zouden een warming-up en cooling-down moeten doen voor en na de activiteit, vaker pauze nemen helpt ook.

 

Pijn kun je het beste zo snel mogelijk behandelen door te koelen met ijs en vervolgens een afspraak bij de chiropractor maken. Het negeren van pijn in de schouder kan leiden tot ernstiger blessures.

 

Een poosje vrij nemen om het geblesseerde schouder te laten rusten, is een verstandige keuze. Het gewricht heeft rust nodig om te herstellen en de activiteiten zouden niet moeten worden hervat totdat de dokter zegt dat het kan. Een chiropractor kan ook oefeningen aanraden die specifiek gericht zijn op bepaalde typen blessures en aandoeningen. Deze moeten dan exact opgevolgd worden als voorgeschreven.

 

Chiropractie bij schouderpijn

 

Voor een patiënt met schouderpijn of een blessure kan chiropractie veel voordelen bieden. Het helpt pijn te verlichten, de bewegingsvrijheid te vergroten, flexibiliteit te bevorderen en de gewrichtsfunctie te verbeteren. Verschillende chiropractische technieken worden daarbij gebruikt, afhankelijk van het type blessure of aandoening.

 

Bij je eerste bezoek aan een chiropractor word je onderzocht en worden er vragen gesteld, vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Ischemische compressietechniek kan bijvoorbeeld erg effectief zijn bij bepaalde typen schouderpijn. Deze techniek wordt veel gebruikt omdat het effectief, niet inspannend, veilig en goed verdraagbaar is voor de patiënt. Andere aandoeningen reageren misschien weer beter op andere technieken.

 

Chiropractie is vaak een gekozen behandeling voor schouderpijn, omdat het geen ingrijpende behandeling is en goede resultaten oplevert. Zoals vaker het geval is bij pijn, kan pijn in het ene lichaamsdeel pijn in andere delen veroorzaken. In het geval van schouderpijn, kunnen de rug en nek geïrriteerd raken. Chiropractie richt zich op het lichaam als geheel om pijn te verlichten en het herstel te bevorderen zonder medicatie.

 

Dus heb jij of ken jij iemand met schouderpijn? Bel dan eens een chiropractor, om je ervan af te helpen!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.