Stress en verlichting

Stress verlichten met chiropractie

 

Iedereen ervaart op een bepaald moment stress in zijn leven. Sterker nog het wordt een soort nieuw “normaal” in de hectiek van vandaag, in de snelle en “high pressure” maatschappij.

 

In de Verenigde Staten is het een groot probleem en voelt een groot deel van de bevolking veel gevolgen van stress in hun leven.

 

77 % zegt dat ze regelmatig fysieke stressgerelateerde symptomen ervaren. Bovendien rapporteert 73 % stressgerelateerde psychologische symptomen, waaronder angst en depressie. Deze cijfers zijn waarschijnlijk veel te laag omdat veel mensen nooit hulp zoeken voor hun stressproblemen.

 

Vat stresssymptomen niet licht op. Het is belangrijk om de symptomen aan te pakken en manieren te vinden om de stress te verminderen. Chiropractie is een effectieve manier om stress te verlichten.

 

Wat is stress?

 

De letterlijke betekenis van stress is, de toestand van emotionele of mentale spanning, druk of spanning die het gevolg is van moeilijkheden, ongunstige situaties of extreem veeleisende omstandigheden. De aard van stress maakt het echter per definitie erg subjectief. Wat een ongunstige situatie is voor de een, hoeft dit voor de ander niet te zijn. Wat een persoon als een bijzonder veeleisende omstandigheid ervaart, zou voor een ander iets kunnen zijn om niet eens twee keer over na te denken. Dit maakt het moeilijk om een precieze, universele definitie van stress te geven. Steeds vaker wordt de term stress gebruikt om de reeks symptomen te beschrijven die worden veroorzaakt door stress en deze symptomen kunnen net zo verschillend zijn als de mensen die ze ervaren.

 

Wat zijn de symptomen van stress?

 

Stresssymptomen kunnen effect hebben op het hele lichaam, zowel fysiek en mentaal. Veel voorkomende symptomen van stress zijn onder andere:

 

 • Slaapproblemen;
 • Depressie;
 • Angst;
 • Spierspanning;
 • Lage rugklachten;
 • maag- en darmklachten;
 • vermoeidheid;
 • gebrek aan motivatie;
 • prikkelbaarheid;
 • hoofdpijn;
 • rusteloosheid;
 • pijn in de borst;
 • gevoel dat alles teveel wordt;
 • verminderde sexdrive;
 • onvermogen te focussen;
 • te weinig of teveel eten.

 

Hoe beïnvloeden symptomen van stress de gezondheid?

 

Technisch gezien heeft stress zelf geen negatieve invloed op de gezondheid. Sommige mensen ondergaan situaties die anderen als stressvol beschouwen, maar deze mensen vertonen geen symptomen van stress. Dit geeft weer de subjectieve aard van stress aan. Verschillende mensen ervaren verschillende symptomen en het is een combinatie van de stresssymptomen en hoe de persoon omgaat met die symptomen die de gezondheid negatief beïnvloedt.

 

Uiteindelijk kunnen stresssymptomen leiden tot enkele zeer ernstige aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en zelfs bepaalde soorten kanker. Psychologisch gezien kan dit leiden tot sociaal isolement en sociale fobieën. Het is ook vaak direct gekoppeld aan alcohol- en drugsmisbruik.

 

Hoe kan chiropractie symptomen van stress helpen verlichten?

 

Chiropractie kan stress niet laten verdwijnen, maar het kan helpen de symptomen te verlichten. Hoe meer stress het lichaam doorstaat, hoe gevoeliger het wordt voor pijn en fysieke onstabiliteit. Chiropractie helpt om het lichaam weer in balans te brengen, de wervelkolom in lijn te brengen en pijn te verzachten.

 

Op een grotere schaal helpt de eenvoudige handeling van het corrigeren van de wervelkolom stress in het lichaam te verlichten, waarvan men zich niet eens bewust is. De fysieke belasting van een wervelkolom die niet rechtstaat kan de symptomen verergeren en een persoon vatbaarder maken voor stressvolle prikkels in zijn omgeving.

 

Chiropractie helpt de bloedcirculatie te verbeteren, wat essentieel is bij het verlichten van spierspanning. Dit is een integraal onderdeel van het bereiken en behouden van een ontspannen, gebalanceerde fysieke gesteldheid. Het sluit de vecht- of vluchtreactie uit wat een gebruikelijk symptoom bij stress is, en zorgt ervoor dat het lichaam kan rusten en genezen.

 

Negeer stressklachten niet. Ze kunnen leiden tot verschillende zeer ernstige gezondheidsproblemen. Als je last hebt van stress of stressklachten, (je hoeft niet te erkennen dat je stress hebt om de symptomen te ervaren) let dan op. Die symptomen zullen waarschijnlijk niet verdwijnen, maar juist verergeren. Zorg voor jezelf en laat je stressklachten behandelen!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.