Veganistische diëten versus vegetarische diëten

Veganistische diëten versus vegetarische diëten

 

Het verschil tussen een vegetariër en een veganist

 

Je leest en hoort steeds meer over veganistische en en vegetarische diëten. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat dit de gezondste diëten zijn voor jong en oud. Er bestaan echter veel vragen en misvattingen over deze twee diëten.

De meeste mensen realiseren zich niet dat er veel verschillende diëten vallen onder vegetarisme, waarvan sommige dierlijke bijproducten, zeevruchten en soms ook vlees bevatten. In dit artikel geven we meer duidelijkheid over veganisme en vegetarisme en bespreken de voordelen van deze voeding voor chiropractiepatiënten, zoals gezonder en actiever blijven, maar ook het voorkomen van veel chronische ziekten.

 

Is er een verschil tussen veganistisch en vegetarisch eten?

 

Er zijn duidelijke verschillen tussen veganisme en vegetarisme, hoewel veel schrijvers van boeken over dit onderwerp en zelfs bedrijven in de voedselindustrie, de twee niet duidelijk kunnen onderscheiden. Ondanks dat de twee erg op elkaar lijken, zijn de verschillen groot.

Veganisten eten helemaal geen dierlijke bijproducten of dierlijk vlees, ook geen vis. Ze gebruiken ook geen producten die op dieren zijn getest of producten die van dieren zijn gemaakt, bijvoorbeeld leren producten.

Vegetariërs eten geen dierlijk vlees, maar eten vaak wel dierlijke bijproducten, zoals zuivelproducten en eieren. Sommige vegetariërs eten wel vis, garnalen en krab. Ze zijn ook iets makkelijker in het kopen van dierlijke producten.

 

Wat is vegetarisch eten precies?

 

De vegetarische manier van eten kent verschillende variaties. Het standaard vegetarische dieet bestaat uit eieren en zuivelproducten maar laat vis en vlees achterwege. Dit wordt ook wel een lacto-ovo-vegetariër genoemd. Maar sommige vegetariërs eten wel zuivelproducten en laten de eieren achterwege, andere vegetariërs doen het weer net andersom, wel eieren maar geen zuivelproducten. Een demi-vegetariër voegt juist weer vis aan het dieet toe.

Er zijn ook mensen die “semi-vegetariër” zijn; al bestaat er discussie over de vraag of zij wel geclassificeerd mogen worden als vegetariër.

 

  • Pollotariër: eet gevogelte, maar geen ander vlees en geen vis.
  • Pescotariër: eet vis en soms gevogelte, maar geen ander vlees.
  • Flexitariër: eet vlees wanneer hij/zij daar zin in heeft, maar eet over het algemeen vegetarisch.

 

Wat is een veganistisch dieet?

 

Een veganistisch dieet sluit alle dierlijke bijproducten en al het vlees uit. Echte veganisten gebruiken of dragen niets dat van dieren afkomstig is (leer, slangenleer) of dat getest is op dieren. De meeste veganisten vermijden frisdrank, snoep, bewerkte voeding en kant-en-klaarmaaltijden, zij kiezen juist voor biologisch voedsel van hoge kwaliteit.

Toch bestaan er in het veganisme ook verschillende variaties. Een “raw vegan” bijvoorbeeld, combineert het veganistisch dieet met het eten van rauwe voeding. Dit houdt in dat ze alle dierlijke producten mijden maar ook eten dat boven 118 graden gekookt is.

Een “Paleo vegan” eet volgens het Paleo-dieet. Dit dieet sluit nog steeds alle dierlijke bijproducten en vlees uit. De voeding die geconsumeerd wordt is gebaseerd op het Paleo-dieet.

Het Paleo-dieet is gericht op bepaalde soorten voeding, waarvan wordt aangenomen dat dit werd gegeten tijdens het Paleolithicum, de oudste periode in de voorgeschiedenis van de mens en zijn materiele cultuur. Dit dieet bestaat uit vis, vlees, fruit en groenten. Granen en zuivelproducten worden vermeden. Voor de veganisten zijn vlees en vis uiteraard uitgesloten.

 

Wat zijn de voordelen van veganistische of vegetarische diëten?

 

Vegetarische en veganistische diëten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Deze diëten bevatten veel meer vitamine C en E, magnesium, foliumzuur en kalium. Ook is het onverzadigd vet in deze diëten hoger, wat positief is.

Veganistische diëten bevatten doorgaans minder cholesterol en onverzadigde vetten dan vegetarische diëten en bevatten meer vezels. Dit vertaalt zich naar een lagere bloeddruk, een lager cholesterolgehalte, minder risico op diabetes en hart- en vaatziekten en een veel kleinere kans op het ontwikkelen van overgewicht. Hoewel sommige van deze diëten bepaalde voedingssupplementen, zoals calcium, vitamine D, vitamine B-12 en omega 3-vetzuren vereisen, zijn de meeste artsen het erover eens dat veganistische en vegetarische diëten heel gezond zijn, als ze correct worden nageleefd.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.