Waarom chiropractische behandelingen beter werken dan spierverslappers

 

Bijna iedereen, meer dan 80 procent van de wereldbevolking, krijgt ooit te maken met rugklachten. Alleen al in de USA zijn er zo’n 31 miljoen mensen die rugklachten hebben.

 

Wereldwijd is het de meest voorkomende pijnklacht. Het is de voornaamste reden dat mensen zich ziekmelden op het werk en de tweede meest voorkomende reden voor doktersbezoek. In Amerika alleen wordt jaarlijks zo’n 50 miljard dollar geïnvesteerd in het verlichten van rugklachten en waarschijnlijk is dat bedrag nog maar het minimum, omdat het enkel is gebaseerd op traceerbare kosten.

Er zijn de afgelopen jaren onderzoeken geweest die uitwijzen dat chiropractie een goede, uiterst effectieve therapie is voor rugpijn. Veel van deze onderzoeken wijzen uit dat chiropractie beter is dan het gebruik van spierverslappers.

 

Chiropractische studie

 

De meest opmerkelijke studie is gedaan op de Life Universiteit in Georgia. Het is gepubliceerd in vele tijdschriften en toont de effectiviteit van chiropractie bij rugpijn aan en laat het verschil met spierverslappers zien.

 

Parameters van het onderzoek

 

Het onderzoek werd gedaan bij 192 mensen die langere tijd, tussen twee tot zes weken, constant last hadden van lage rugpijn. De personen werden ingedeeld in drie groepen:

 

  • Groep 1: Chiropractische behandeling, gecombineerd met placebomedicatie.
  • Groep 2: Spierverslappers, gecombineerd met schijnbehandeling door chiropractor.
  • Groep 3: Controlegroep, die zowel schijnhandelingen als placebo-medicatie ontving.

 

Alle groepen werden vier weken behandeld, met een evaluatiemoment na zowel twee als vier weken. De pijn werd gemeten met de zogenaamde Zung zelfbeoordeling voor depressieschaal, de Oswestry lage rugpijn- en ongemakken vragenlijst en de Visuele Analoge Schaal (VAS). Bij het begin van het onderzoek tijdens het eerste bezoek en tijdens de evaluatie na twee weken werd ook de Shober’s test voor lumbale flexibiliteit uitgevoerd.

 

De testpersonen in alle drie groepen kregen ook toestemming om paracetamol te gebruiken voor de pijn. Dit was een toegevoegde test om de behoefte aan het gebruik van zelfmedicatie te meten.

 

Gedurende het onderzoek kreeg de groep met chiropractische behandeling in een tijdsbestek van twee weken in totaal zeven behandelingen. Deze behandelingen werden op het specifieke geval van de testpersoon aangepast en omvatten bekkencorrecties, heiligbeen- en lage rugcorrecties of lumbale en cervicale (lenden, bovenrug en nek) correcties.

 

De schijnbehandelingen bevatten dezelfde aanpak als de echte behandelingen, namelijk intake, duur van het bezoek en onderzoeksprocedures. Maar er werden geen gewrichtscorrecties toegepast.

 

Onderzoeksresultaten

 

Aan het eind van de studie rapporteerden de testpersonen die chiropractische behandeling ondergingen een significante vermindering in pijn en verbetering van de flexibiliteit. De groep die geen chiropractische behandeling onderging, meldde geen lichamelijke verbetering. Wel was er een vermindering in ongemak en depressie bij alle drie groepen. Daaruit werd geconcludeerd dat spierverslappers op de rugpijn wel effect hebben, maar dat de chiropractische behandeling meer resultaat oplevert in behandeling van pijn en ongemak.

 

Wat betekent dat voor mensen met rugpijn?

 

Patiënten die lijden aan rugpijn kunnen meer verlichting krijgen zonder de vervelende bijwerkingen die spierverslappers met zich meebrengen door chiropractische behandelingen te ondergaan. Patiënten die spierverslappers gebruiken om hun rugpijn te behandelen, zouden eens met een chiropractor en huisarts moeten gaan praten om chiropractische behandeling in hun behandelplan op te nemen. Patiënten die rugpijn hebben, zouden eerst een chiropractor moeten raadplegen voordat ze agressieve methoden als spierverslappers gaan proberen.

 

Chiropractische zorg is een veilige, niet-intensieve behandelmethode voor rugpijn. Het zorgt er daarnaast ook voor dat het je herstel bevordert, dat de flexibiliteit toeneemt en dat je mobieler bent. Voor patiënten die een gezonde behandelmethode zoeken die zich richt op het algehele welzijn, kan chiropractie het antwoord zijn!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.