Wat chiropractie kan betekenen voor mensen met migraine

 

Wanneer je ooit last hebt gehad van migraine, dan weet je dat het veel meer is dan alleen hoofdpijn. De symptomen van migraine kunnen slopend zijn en uren of zelfs dagen aanhouden. Volgens de Migraine Research Foundation, is het nummer acht op de lijst van meest slopende ziekten ter wereld. Naar schatting zijn er alleen in de Verenigde Staten al 38 miljoen mensen die last hebben van migraine. Dat is gemiddeld 1 op de 10 mensen.

 

De Migraine Research Foundation geeft aan dat pijn door migraine erg moeilijk te behandelen is en nog moeilijker is om onder controle te houden. Dit komt voornamelijk doordat artsen nog steeds niet weten wat nou precies de oorzaak is. Hierdoor wordt er vaak geen goede diagnose gesteld en wordt de klacht onderschat bij degenen die wel een diagnose hebben gekregen.

 

Het enige wat artsen vaak kunnen doen, is pijnmedicatie met vervelende bijwerkingen voorschrijven, om de pijn en symptomen te verminderen. In een aantal studies is echter gebleken dat chiropractie niet alleen effectief blijkt bij de pijn die migraine veroorzaakt, maar ook bij het stoppen en voorkomen van migraineaanvallen.

 

Wat is migraine?

 

Er zijn twee typen migraine, met en zonder een zogenaamd aura. Een aura ontstaat vaak ongeveer een uur voordat je een migraineaanval krijgt. Het is een waarschuwingssignaal dat zowel visueel als in reuk kan ontstaan. Soms ziet de patiënt lichtflitsen of ruikt rare geuren voordat een aanval begint. Ongeveer 1 op de zes aanvallen wordt voorafgegaan aan een aura.

 

Wanneer de migraineaanval begint, is dat meestal aan één kant van het hoofd, maar dat is niet altijd het geval. Andere symptomen kunnen zijn: misselijkheid, braken, gevoelig voor geluid, licht en of bepaalde geuren. Sommige patiënten hebben last van concentratieproblemen, aanvallen van warmte of juist kou, stijfheid in de nek of schouders, onduidelijke spraak, verlies van coördinatie en in zeldzame gevallen verlies van bewustzijn.

 

De migraine kan enkele minuten, uren of zelfs dagen aanhouden. Na een aanval kan de patiënt zich vermoeid of futloos voelen. Het kan zijn dat ze zich niet kunnen concentreren en zich slaperig of juist extreem energiek voelen.

 

Studies over chiropractie als behandeling van migraine

 

Er zijn een aantal klinische studies over chiropractie als behandeling voor migrainehoofdpijn. De resultaten van een van die studies rapporteren dat 22 procent van de patiënten die door een chiropractor behandeld worden, aangeeft dat hun aanvallen met meer dan 90% zijn afgenomen. Daarnaast gaf nog eens 49% aan dat de intensiteit van hun migraines significant was afgenomen.

 

Een ander onderzoek laat willekeurige mensen met migraine verschillende therapieën volgen. Eén groep kreeg medicatie in de vorm van Elavil, een tweede groep werd behandeld door een chiropractor en een derde had een combinatie van beide. Uit de resultaten blijkt dat chiropractie net zo effectief was in het verminderen van de aanvallen als de medicatie, maar het heeft minder bijwerkingen. Andere onderzoeken ondersteunen dat chiropractie net zo veel effect heeft als medicatie bij het voorkomen van migraine of spanningshoofdpijn.

 

Chiropractie bij migrainehoofdpijn

 

Correcties van de wervelkolom zijn effectief als behandeling bij migraine. De aanpak van chiropractie om het lichaam als geheel te zien, omvat vaak ook adviezen wat betreft het eetpatroon, waaronder voedsel dat je moet vermijden en aanpassingen in je levensstijl.

 

De patiënt kan ook adviezen krijgen om stress te voorkomen, oefeningen te doen of voedingssupplementen te nemen. De behandelingen kunnen worden ingezet om pijn te verlichten, aanvallen te voorkomen en de frequentie van de aanvallen te verminderen.

 

Chiropractie is veiliger als behandeling, met minder bijwerkingen als voorgeschreven medicijnen. Chiropractie krijgt steeds meer de voorkeur als behandelwijze voor mensen met migraine. Zoals onderzoek laat zien, het werkt! Dus heb jij last van migraine? Bel ons dan eens. De chiropractor is er om je te helpen!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.