Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Wat de chiropractor kan doen bij koliek bij kinderen

 

Wanneer je ooit een kindje hebt verzorgd dat last heeft van koliek, dan weet je hoe hulpeloos je je dan kunt voelen. De kleine die zich niet lekker voelt en jij kunt niets doen om te helpen. Als je een baby hebt die vaak last heeft van koliek is dat moeilijk. Een kindje, zo klein, kan niet zeggen waar het pijn doet of wat er aan de hand is, ze kunnen alleen maar huilen.

 

Het is bewezen dat chiropractie effectief is bij kinderkoliek. Het kan de kindjes en daarbij de zenuwen van de ouders kalmeren. Het idee dat een klein kind naar de chiropractor gaat, kan bij sommige ouders wat weerstand oproepen, maar de voordelen zijn ongelooflijk en het comfort van de baby is het zeker waard!

 

Wat is koliek precies?

 

Koliek is een aandoening die ouders al sinds het begin der tijden frustreert. Het meest aanwezige symptoom is de hevige stress die baby’s lijken te hebben op bepaalde momenten van de dag. Er is sprake van (darm)koliek als er geen duidelijk aanwijsbare reden is voor de stress die de gezonde kinderen plotseling lijken te hebben. Het ontstaat vaak bij goed gevoede kindjes rond de 3 tot 6 maanden.

 

De huilbuien en stressaanvallen kunnen uren, dagen of zelfs weken duren. Vaak lijkt het alsof er geen enkele mogelijkheid is om de baby te kalmeren of de aanval te verlichten. Symptomen van koliek zijn onder andere:

 

  • huilen zonder duidelijke reden.
  • intense huilbuien die duiden op stress.
  • veranderingen in houding waarbij de buikspieren gespannen zijn, gebalde vuistjes en opgetrokken beentjes.

 

Wat kun je verwachten als je met je baby naar de chiropractor gaat?

 

Sommige ouders zullen niet snel een chiropractor bezoeken met hun kind, ze zijn bang voor de stereotype kraakbehandeling waar chiropractie om bekend staat. Gelukkig is kinderchiropractie anders en veel milder. Chiropractische gewrichtscorrecties voor kinderen zijn erg zachtaardig en voorzichtig.

 

De chiropractor gebruikt alleen zijn vingers om zachtjes druk uit te oefenen op plekken langs de nek en rug. De meeste baby’s ontspannen volledig als de chiropractor voorzichtig de wervelkolom corrigeert, sommigen vallen zelfs in slaap. Wanneer je kiest voor een chiropractor voor je kind, vraag dan altijd of hij of zij ervaring heeft met kinderen en baby’s.

 

Hoe gaat de chiropractische behandeling van koliek in zijn werk?

 

De geboorte van een kind is meestal zeer heftig. Wanneer het kinderlijfje wordt samengeperst en uitgerekt tijdens het bevallingsproces, kunnen de werveltjes uit verhouding raken. Wanneer ook nog een vacuümpomp, bevallingstang of andere dingen die artsen en verloskundigen gebruiken tijdens de bevalling worden ingezet, is de kans op een niet goed uitgelijnde wervelkolom nog groter.

 

Als deze uit verhouding zijnde wervels (subluxaties) erg genoeg zijn, kan dat invloed hebben op de werking van andere organen in het lichaam. De spijsvertering is een gebied dat snel is aangetast en als borstvoeding en poedermelk samen worden gebruikt, kan dit zorgen voor veel stress in het spijsverteringskanaal van het kindje. Dit kan leiden tot aanvallen van koliek.

 

Studies die laten zien dat chiropractie helpt bij koliek

 

Er zijn een aantal studies die onderzoeken wat de efficiëntie van chiropractie is bij koliek. De meeste van deze onderzoeken tonen aan dat het een zeer effectieve behandelmethode is.

 

Een onderzoek uit 1999 dat is gepubliceerd in het “Journal of Manipulative and Physiological Theraputics” vermeldt dat gewrichtscorrecties aan de wervelkolom bij koliek een zeer effectieve behandelmethode is. Baby’s die werden behandeld door een chiropractor huilen veel minder (daling van 67 procent in huilbuien). Bij baby’s die werden behandeld met medicatie was de daling maar 38 procent. Een ander onderzoek laat dezelfde soort resultaten zien. Chiropractie had een positieve invloed op het huilgedrag van baby’s met koliek.

 

Chiropractie is een effectieve, zachtaardige en medicatievrije manier om koliek bij kinderen te behandelen. Baby’s kunnen vrolijk en stressvrij groeien, terwijl vader en moeder hun zo nodige rust en slaap krijgen.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.