Wat is SI- gewrichtsdysfunctie? En wat kun je eraan doen?

Wat chiropractiepatiënten moeten weten over SI-gewrichtspijn

 

Je probeertop te staan vanuit een zittende positie en voelt een pijnscheut in je onderrug. Het kan doorstralen naar je heup, je bil of de achterkant van je dij. De pijn kan zelfs erger worden als je een helling oploopt of wanneer je langere tijd zit. Deze symptomen kunnen wijzen op een beknelde zenuw, een hernia in de onderrug, slijmbeursontsteking van de heup of een heupdysplasie, maar het kan ook SI-gewrichtsdysfunctie zijn.

 

Wat is SI-gewrichtsdysfunctie?

 

Hetsacro-iliacale (SI) gewricht bevindt zich in het bekken. Het is zeer sterk omdat het een gewichtdragende verbinding is die het bekken verbindt met het heiligbeen. Het is omringd door sterke ligamenten (banden) die het bekken versterken en extra steun bieden.

Er zit een SI-gewricht aan iedere zijde van het heiligbeen. Ze werken samen als een eenheid door te functioneren als een schokdemper voor de wervelkolom en voor het overbrengen van kracht voor het bovenlichaam. Net als ieder ander gewricht in het lichaam kan het SI-gewricht geblesseerd raken of ziek worden. Hierdoor kan het onstabiel of ontstoken raken, wat weer pijn en verminderde mobiliteit veroorzaakt.

 

Waardoor raakt een SI-gewricht ontstoken?

 

Hoewel artsen nog niet hebben vastgesteld hoe de pijn tot stand komt, wordt aangenomen dat door een verandering in de normale beweging van het gewricht, het gewricht ontstoken raakt. Dit kan gebeuren als gevolg van :

 

  • Hypermobiliteit (Instabiliteit of te veel beweging); Dit kan zorgen voor de pijn in de onderrug. Het kan ook in de heup of zowel in de heup als de onderrug gevoeld worden. Het kan zelfs uitstralen tot in de lies.
  • Hypomobiliteit (Fixatie of te weinig beweging); Dit kan zorgen voor pijn in de onderrug of billen. Het kan uitstralen naar een been, vaak aan de achterkant van de dij. Meestal bereikt de pijn niet de knie, maar het kan voorkomen dat het zelfs de enkel en de voet bereikt. In dit geval lijkt het op Ischias.

 

SI-gewrichtsdysfunctie komt meestal voor bij jonge vrouwen of vrouwen van middelbare leeftijd. Oudere vrouwen of mannen hebben meestal geen last van SI-gewrichtsdysfunctie maar soms komt het wel voor.

 

Wat zijn de behandelingen voor SI-gewrichtspijn?

 

Wanneer SI-gewrichtspijn aanvankelijk wordt gediagnosticeerd, is de behandeling meestal redelijk conservatief. Medicatie, fysiotherapie en injecties worden door artsen ingezet als pijnbestrijding.

 

Medicijnen verminderen ontstekingen en verminderen de pijn, terwijl fysiotherapie het SI-gewricht kan bijstellen wanneer het ontwricht of geïmmobiliseerd is. Fysiotherapie bevat ook oefeningen die het SI-gewricht stabiliseren, om voor pijnbeheersing te zorgen op langere termijn.

 

Steroïde-injecties die rechtstreeks geïnjecteerd worden in het SI-gewricht, kunnen de ontsteking en pijn verminderen, waardoor fysiotherapie effectiever wordt. Als steroïde-injecties effectief zijn maar de effecten slechts tijdelijk, is er een andere niet-chirurgische behandeling die soms gebruikt wordt, namelijk een radiofrequente behandeling van het SI-gewricht.

 

Wanneer de reguliere behandelmethodes niet de gewenste resultaten verschaffen zijn er nog chirurgische opties die pijnvermindering en stabilisatie bieden op een meer permanente schaal. SI-gewrichtsfusie/stabilisatie houdt in dat het gewricht gestabiliseerd wordt door het plaatsen van 3 implantaten, dit geeft verlichting.

Maar, er is een behandeling die niet-invasief is en waarbij geen steroïden of medicatie met schadelijke bijwerkingen nodig zijn, namelijk chiropractie!

 

Chiropractie en SI-gewrichtsdysfunctie

 

Er zijn twee chiropractische behandelingen die worden gebruikt bij het behandelen van SI-gewrichtsdysfunctie:

 

  • Manipulatie van de wervelkolom; De traditionele chiropractische behandeling, die bekend staat als high-velocity, low-amplitude behandeling.
  • Mobilisatie van de wervelkolom; Een minder krachtige, zachtere chiropractische behandeling, die bekend staat als low-velocity, low-amplitude behandeling.

 

Het is bewezen dat chiropractie een effectieve, non-invasieve, zachte behandelmethode is voor het verlichten van pijn en ontsteking aan het SI-gewricht. Geen medicatie, geen operaties, maar wel verlichting.

Dus, als je last hebt van SI-gewrichtsdysfunctie, aarzel niet om contact met ons op te nemen! Jouw rug, onze zorg!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.