Wat je als chiropractiepatiënt moet weten over stretchen

 

Wanneer je last hebt van spier- of gewrichtspijn is het belangrijk om soepel te blijven. Hoe flexibeler je bent hoe minder kans op meer blessures. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je soepel blijft, is door te stretchen (rekken en strekken van spieren) voor je gaat sporten.

 

Het is wel erg belangrijk om je spieren op te warmen, vóór je gaat stretchen. Doe je dit niet, dan loop je het risico van overbelasting van je gewrichten. Span je, voor je met stretchen begint, een paar minuten licht actief in. Dit kan bijvoorbeeld een korte actieve wandeling zijn of een paar simpele gymnastiekoefeningen.

Als je regelmatig bij de chiropractor komt, kan die je vertellen welke stretchoefeningen het beste bij jou passen. Ook kun je de volgende basisoefeningen gebruiken. Er zijn twee vormen van stretchen, statisch en dynamisch.

 

Statisch vs. dynamisch

 

Bij statische rekoefeningen houd je de stretchpositie een aantal seconden vast om op zo de spieren soepeler te maken. Dit is de methode waar de meeste mensen aan denken bij rekken en strekken. Toch is dynamisch stretchen net zo belangrijk. Bij deze methode sta je niet stil, maar ben je in beweging om je spieren soepeler te maken.

 

Veel van de oefeningen voor rugklachten kun je gewoon thuis doen. Bijvoorbeeld: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten vlak op de grond. Pak je rechterknie met beide handen en trek deze naar je borst. Hou deze houding 30 seconden vast en zet dan je knie terug. Herhaal dit met je linkerknie. Je kunt ook beide knieën tegelijkertijd optrekken.

 

Een vergelijkbare oefening begint in dezelfde positie. In plaats van je knieën op te trekken, laat je beide benen opzij vallen. Duw je knieën zo ver mogelijk naar de vloer, terwijl je vlak op je rug blijft liggen. Hou deze positie 10 seconden vast en rol dan je benen naar de andere kant.

 

Een andere, veel door chiropractors geadviseerde oefening is een yoga-oefening die de “kathouding” wordt genoemd. Dit gaat als volgt: Ga met je handen recht onder je schouders en op je knieën op de vloer zitten. Maak eerst een holle rug door je buik naar beneden te duwen, maak daarna een bolle rug door de tegenovergestelde beweging. herhaal deze oefening 3 tot 5 keer.

 

Dynamische rekoefeningen kunnen ook goed zijn bij spierpijn. Probeer bijvoorbeeld zogenaamde “handwalks” voor het stretchen van schouders en buikspieren. Sta rechtop en buig langzaam voorover tot je je handen op de vloer kunt zetten. Loop vervolgens met je handen naar voren tot je niet verder kunt. Loop dan met je handen terug tot je weer in de beginpositie bent.

 

Een laatste dynamische stretchoefening die je kan helpen je rugspieren te stretchen, is de “schorpioen”. Ga op je buik liggen en strek je armen uit naar de zijkant. Beweeg dan langzaam je rechtervoet richting je linkerarm, daarna beweeg je je linkervoet richting je je rechterarm. Zorg hierbij dat je op een langzame en gecontroleerde manier beweegt.

 

Wanneer je veel last hebt van spier- en gewrichtspijn, is het goed om zowel ’s ochtends als ’s avonds stretchoefeningen te doen. Door deze oefeningen in je dagelijkse routine op te nemen kun je veelvoorkomende blessures vermijden.

Maak voor meer uitleg over deze oefeningen of meer stretchoefeningen een afspraak met je chiropractor!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.