Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Wat kan chiropractie doen voor mensen met artritis?

Hoewel chiropractie zich voornamelijk richt op het verbeteren van de gezondheid, komt het toch steeds meer voor dat mensen de chiropractor bezoeken om allerlei uiteenlopende klachten te laten behandelen. Chiropractische behandelingen hebben veel voordelen voor patiënten met diverse klachten, bijvoorbeeld artritis.. In dit artikel bekijken we hoe chiropractie mensen met artritis kan helpen en geven we tips hoe je de pijn die deze aandoening met zich meebrengt, kunt verlichten.

 

Wat doet een chiropractor?

 

Een chiropractor richt zich voornamelijk op het verbeteren van de gezondheid in plaats van het genezen van een aandoening. De specialiteit van een chiropractor is het corrigeren van de wervelkolom om blokkades (subluxaties), die zenuwen kunnen beknellen, op te lossen.

 

Regelmatig een chiropractor bezoeken is niet alleen goed voor je gezondheid, maar helpt ook om rugklachten of andere symptomen te verlichten, die ontstaan door blokkades in de wervelkolom. Ook kan de chiropractor je adviezen geven in het doen van de juiste oefeningen en aanpassingen in voeding, om zo pijn en ontstekingen onder controle te houden. Veel verzekeringen vergoeden in hun aanvullende pakketten bezoeken aan de chiropractor, in ieder geval gedeeltelijk.

 

Wat is artritis?

 

Simpel gezegd is artritis een ontsteking van de gewrichten, wat kan leiden tot in pijnlijke gewrichten, stijfheid en beperkte bewegingsmogelijkheden. Er zijn wel 200 verschillende varianten van deze aandoening. Over het algemeen wordt Artritis geassocieerd met ouderdom, maar het kan ook bij jonge mensen voorkomen. Artritis kan bijna overal in het lichaam voorkomen en heeft overal een andere oorzaak en naam. In sommige gevallen kan het zelfs schade aanrichten aan weefsel en spieren, zoals het hart en de longen.

 

Osteoartritis is de meest voorkomende vorm. Dit ontstaat door herhaalde (over) belasting van het gewricht en komt het meest voor bij ouderen.

 

Andere veel voorkomende vormen van artritis zijn:

 • Reumatoïde artritis, de tweede meest voorkomende vorm. Hierbij valt het eigen immuunsysteem de gewrichten aan.
 • Artritis psoriatica, ook een vorm van auto-immune artritis. Dit veroorzaakt zowel huid- als gewrichtsproblemen.
 • De ziekte van Bechterew, ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom en het bekken.
 • Septische artritis, vorm van gewrichtsontsteking die ontstaat door een virus of bacterie.

 

Diagnose artritis

 

Om de diagnose artritis te stellen, is een compleet en grondig onderzoek nodig. Als een chiropractor extra onderzoek nodig vindt, kan het zijn dat een vervolgonderzoek bij de reumatoloog wordt geadviseerd. Dit vervolgonderzoek kan bestaan uit röntgenfoto’s, een MRI-scan, urine- en bloedonderzoek of ander lichamelijk onderzoek.

 

Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen om de symptomen van de artritis zo effectief mogelijk te kunnen behandelen.

 

Chiropractie en artritis

 

De meest gangbare behandeling van artritis is met medicatie, die onderdrukt de ontsteking en zwelling en vermindert de pijn. Maar chiropractoren kunnen veel doen om de artritis onder controle te houden. Medicatie werkt goed, maar lange termijngebruik kan gezondheidsrisico’s tot gevolgen hebben. Daarbij moet je denken aan aantasting van het eigen herstellend vermogen van het lichaam, maagproblemen en interne bloedingen.

 

 • zorgen dat je wervelkolom gezond is, waardoor je je makkelijker kunt bewegen.
 • het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit verbeteren.
 • je kracht en spierspanning verbeteren.
 • helpen om een juist dieet en voedingspatroon op te stellen om ontsteking op een natuurlijke manier te verminderen.

 

Daarnaast kan een chiropractor oefeningen adviseren die bevorderlijk zijn voor de klacht. Volgens de American Chiropractic Association is dat een vitaal onderdeel van het onder controle houden van de symptomen van artritis.

 

Behandeling van de symptomen

 

Een chiropractor kan de artritis niet genezen! Helaas is er tot op heden geen geneesmiddel voor deze aandoening. Wel kunnen ze helpen de symptomen te verlichten en de voortgang van de ziekte af te remmen. Ze kunnen chiropractische correcties combineren met andere behandelmethoden om de ziekte aan te pakken.

 

Deze behandelmethoden kunnen zijn:

 • Gebruik van warmte- en koudekompressen
 • Echotherapie.
 • Massage.
 • Fysiotherapie.
 • Magnetische therapie.

 

Het resultaat

 

Met een ontstekingsziekte, zoals artritis, worden de beste resultaten behaald door bestrijding met verschillende middelen. Dit houdt in dat, als het nodig is, de chiropractor en reumatoloog de behandelingen combineren. Als toevoeging aan deze behandelingen kunnen een gezond dieet en een actief bewegingsplan helpen om je in de juiste richting te sturen voor een gezonder resultaat.

 

Als je zelf of iemand die je kent artritis heeft, aarzel dan niet om ons te bellen. We willen graag op alle mogelijke manieren helpen.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.