Waterdrinken is belangrijk voor een gezonde rug!

Het valt niet te ontkennen dat gezond eten belangrijk is voor een goede gezondheid, gehydrateerd blijven is zelfs van levensbelang. Ieder orgaan, iedere cel in je lichaam bevat water. In feite, wanneer je niet genoeg water drinkt, functioneert je lichaam niet zoals het zou moeten.

 

De gezondheid van je rug en wervelkolom hangt nauw samen met of je voldoende gehydrateerd bent of niet. Wanneer je niet voldoende gewoon, puur water drinkt, kan dit effect hebben op je rug en zorgen voor pijn en verminderde mobiliteit.

 

Hoe je wervelkolom in elkaar zit

 

Om de belangrijke rol van water bij de gezondheid van je rug te begrijpen, is het handig om te weten hoe je wervelkolom in elkaar zit. De rij botten die de langs je rug lopen, noemen we wervels. Tussen iedere wervel zit een laagje kraakbeen, de tussenwervelschijf. Deze werkt als een soort schokdemper. Wanneer je buigt, draait en beweegt, zorgt de tussenwervelschijf ervoor dat de wervels niet tegen elkaar wrijven.

 

Iedere tussenwervelschijf bestaat uit twee delen. Het binnenste gedeelte heet de nucleus pulposis en bestaat voor het grootste deel uit water. Rondom de nucleus pulposis zit een taaie, flexibele ring met een gelatineachtige substantie erin. Het beschermt het binnenste gedeelte, dat gezien wordt als het kussen van de wervelkolom. De wervelkolom moet dus gehydrateerd blijven om goed te kunnen bewegen. Twee factoren die het gehydrateerd houden van de wervelkolom bemoeilijken, zijn ouder worden en een zittende levensstijl.

 

Waarom water goed is

 

Tijdens je dagelijkse bezigheden, iedere keer dat je beweegt, drukken de wervels op de tussenwervelschijven, waardoor er kleine beetjes water uit worden geperst. Zelfs bij lopen of rechtop zitten, kan dat gebeuren omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de wervelkolom samendrukt. Bevat een tussenwervelschijf niet voldoende water, dan resulteert dat in pijn en verminderde mobiliteit en verhoogt dat het risico op rugblessures.

 

Wanneer je onvoldoende gehydrateerd bent, kan je lichaam het water in de tussenwervelschijven niet weer aanvullen, waardoor ze samengeperst blijven. Drankjes als frisdrank zijn niet effectief genoeg om het vochtgehalte aan te vullen. Je moet ervoor zorgen dat je iedere dag ook voldoende water drinkt.

 

Jarenlang hebben we gedacht dat acht kleine glazen water per dag voldoende waren om je lichaam gehydrateerd te houden, veel mensen houden dat nog braaf vol. Maar, een artikel inHarvard Health Letter suggereert dat het lichaam pas goed gehydrateerd is met 2,5 tot 3,5 liter water per dag. Het suggereert dat voedsel als spinazie, watermeloen, soep en salades, ook goede bronnen zijn voor vochtinname.

 

Rugproblemen door uitdroging

 

Wanneer het lichaam onvoldoende gehydrateerd is, blijven de tussenwervelschijven samengedrukt in plaats van zich opnieuw te vullen met water. Als dat gebeurt wordt de algehele functie van de wervelkolom aangetast. Het kan dus zijn dat je rugpijn eigenlijk ontstaat door onvoldoende vocht. Indien de tussenwervelschijven zich niet weer kunnen vullen, kunnen ze hun werk niet goed doen. Dit zorgt voor verminderde mobiliteit en minder bewegingsvrijheid.

 

Je vochthuishouding speelt een belangrijke rol bij de werking en beweging van het vocht in je wervelkolom. Hoewel er meer dan alleen water nodig is om dit goed te laten functioneren speelt dit wel een grote rol. Wanneer je lichaam uitgedroogd is, kan deze vloeistof niet goed bewegen, wat uiteindelijk zelfs effect kan hebben op je hersenfunctie.

 

Als je lichaam uitgedroogd is, begint het zelf vocht aan andere delen van het lichaam te onttrekken en naar de vitale organen te brengen, om te zorgen dat deze blijven functioneren. De ‘uiteinden’ zijn de eerste plaatsen waar vocht vandaan wordt gehaald, daarna komt de wervelkolom. Wordt er vocht uit de wervelkolom gehaald om de vitale organen te ondersteunen, ontstaat er een tekort waardoor pijn en mobiliteitsproblemen kunnen ontstaan.

 

Hoe de wervelkolom vocht opneemt

 

Als het lichaam weer water kan opnemen, wordt nog steeds de wervelkolom niet als prioriteit gezien. De vitale organen worden eerst aangevuld en de wervelkolom krijgt eigenlijk pas wanneer er wat over is. Is er ergens een tekort, dan blijft er niets over om de tussenwervelschijven te herstellen.

 

Wanneer je voldoende vocht in je lichaam hebt, wordt bij normale activiteit en beweging het vocht in je tussenwervelschijven aangevuld. Het meeste aanvullen gebeurt wanneer je slaapt. Wanneer je gaat rusten is het lichaam het beste in staat om het aanvullingsproces via osmose op gang te brengen

 

Chiropractie is een andere manier om de wervelkolom te corrigeren en aan te moedigen om de tussenwervelschijven aan te vullen. Maar alles hangt natuurlijk af van voldoende vochtinname. Zorg goed voor je lichaam, je hebt er maar een!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.