X-benen

X-benen bij kinderen. Lees hoe chiropractie kan helpen

 

X-benen komen vooral veel voor bij peuters. Vaak groeien kinderen er na een aantal jaar overheen en gaan de benen recht staan, zonder dat er blijvende klachten zijn.

 

Maar het komt wel eens voor dat de benen van een kind niet recht gaan staan en dit is soms reden tot bezorgdheid. Er zijn veel problemen die hieruit kunnen voortvloeien en van sommige problemen kun je de rest van je leven last blijven houden. Hoewel er verschillende erkende behandelingen zijn voor X-benen, inclusief operaties, heeft chiropractische zorg zeer goede resultaten met het beheersen en verhelpen van deze aandoening.

 

Wat zijn X-benen?

 

X-benen, of genu valgum, is een aandoening waarbij de knieën naar elkaar toe buigen. Met andere woorden, wanneer je staat met je knieën tegen elkaar aan, je voeten plat op de grond parallel aan elkaar en naar voren kijkt, kunnen je enkels elkaar niet raken. Er zit een aantal centimeters tussen, maar dit kan ook oplopen tot 30 centimeter, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

 

De meeste kinderen hebben last van X-benen wanneer ze tussen 3-4 jaar oud zijn maar als ze tussen de 8-10 jaar oud zijn, groeien ze hier overheen en staan hun benen weer recht. Veel ouders worden ongerust als ze voor het eerst zien dat hun kind last heeft van X-benen.

 

Het is daarom belangrijk dat je als ouders weet wat een normaal groeipatroon is bij kinderen. Dan maak je je minder zorgen over iets wat compleet normaal is en weet jewanneer je hulp moet zoeken als de aandoening niet uit zichzelf verbetert.

 

Afgezien van de normale lichamelijke ontwikkeling van een kind, kan de atypische versie van X-benen veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals:

 

  • misvorming van de botten;
  • afwijking van de knie;
  • genetisch bepaald;
  • infectie;
  • zwakke knieën;
  • letsel;
  • Engelse ziekte (Rachitis);
  • ernstig vitamine C-tekort (scheurbuik);
  • ziekte van Blount.

 

Welke gezondheidsproblemen kunnen ontstaan door X-benen?

 

X-benen kunnen pijn en ontstekingen veroorzaken in de knieën, enkels en voeten, maar ook in de heupen en rug. De pijn kan beweging belemmeren, bij overgewicht van je kind wordt dit erger. Door de extra druk op de gewrichten, die al niet in de juiste positie staan om het lichaam te ondersteunen, kan dit resulteren in blessures aan de botten, de ligamenten (banden) en de pezen.

 

Een beenlengteverschil, wat veel voorkomt bij X-benen, kan er ook voor zorgen dat het lichaam niet recht staat, wat weer leidt tot pijn in de heup en rug. Op de lange termijn en in ernstige gevallen kunnen X-benen leiden tot artritis bij volwassenen en kinderen.

 

Wat is de behandelmethode?

 

De behandelmethode voor X-benen hangt af van de oorzaak en de leeftijd van het kind. Wanneer je kind jong is en er is vastgesteld dat het past bij zijn/haar groeipatroon, dan wordt het vaak niet behandeld. Wel wordt er door sommige artsen advies gegeven over een gezonde levensstijl en een goede houding.

 

In gevallen waarin er een onderliggende oorzaak is, of bij kinderen die ouder zijn dan de leeftijd waarin de benen zichzelf weer rechttrekken, kan een brace nodig zijn. Als er een onderliggende oorzaak is, zoals een infectie of letsel, dan zal dat behandeld moeten worden om het probleem beheersbaar te houden of te corrigeren. In ernstige (zeldzame) gevallen kan een operatie nodig zijn.

 

Is chiropractie een effectieve behandelmethode voor X-benen?

 

Chiropractie is een bijzonder goede behandelmethode voor kinderen van alle leeftijden die X-benen hebben. Voor de jongere patiëntjes, waarbij X-benen bij de normale groeiontwikkeling hoort, kan chiropractie helpen de wervelkolom in de juiste stand te houden. Dit draagt bij aan een gezonde houding. Bij kinderen waarbij de X-benen een onderliggende oorzaak heeft, kan chiropractie helpen bij het verminderen van pijn, de mobiliteit vergroten en de wervelkolom in de juiste stand houden.

 

Veel van de factoren die X-benen veroorzaken, kunnen worden aangepakt door middel van een chiropractische behandeling. Het extra voordeel is dat het een behandeling is van het hele lichaam, waarbij juiste voeding, lichaamsbeweging en veranderingen in levensstijl centraal staan. Deze niet-invasieve, zachtaardige, natuurlijke behandeling geeft kinderen de beste kans om van X-benen af te komen!

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder schriftelijke toestemming vooraf van Blogging Chiros, LLC.