Waarom je smartphone en tablet slecht zijn voor je wervelkolom
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone of een ander mobiel apparaat. Dat heeft als voordeel dat we meer verbonden zijn – in ieder geval virtueel – maar zo’n apparaat richt een ravage aan in ons lichaam. Als je kijkt naar de houding die mensen aannemen als ze sms’en, appen, e-mailen of surfen op social media met een mobiel apparaat of smartphone, zie je dat het hoofd en schouders naar voren gebogen zijn. Meestal houden ze het apparaat vast op borst- of taillehoogte en zijn de handen bij elkaar, waardoor het een buigende houding wordt.
Dit is erg slecht voor de wervelkolom en het zorgt ook voor problemen in andere delen van het lichaam. Laten we eens kijken naar alle gebruikelijke problemen die een slechte houding door smartphonegebruik met zich meebrengt.
Tekstnek
Hoe meer je je hoofd gebogen houdt (zoals je doet wanneer je naar een smartphone kijkt), hoe meer extra druk er op je nek en rug komt. De wervelkolom is gemaakt om het gewicht van het hoofd te ondersteunen. Hoe meer je naar voren leunt om naar beneden te kijken, hoe zwaarder het hoofd wordt. Artsen zien steeds meer jongere mensen met dit probleem, soms kinderen van nog maar acht jaar oud!
De aandoening wordt gekarakteriseerd door spanning of stijfheid in de nek en schouders en bovenrug. Sommige patiënten geven aan pijn te voelen, terwijl anderen druk voelen of over stijfheid spreken. Het komt voor dat de pijn zich langzaam verspreidt door het hele lichaam of zich vanuit de nek naar de armen en handen uitstraalt.
Onderarm en polsen
Zelfs de manier waarop je je telefoon vasthoudt kan voor problemen zorgen. Omdat je je hand lang in dezelfde positie houdt, krijgen je spieren niet genoeg kans om te ontspannen. Hier zijn verschillende spieren bij betrokken: onderarmspieren, spieren in je pols en ook je nekspieren.
Wanneer je pijn voelt, soms stekend, in je elleboog of pols kan het gebruik van je smartphone de oorzaak zijn. Dus leg dat apparaat eens weg of laat het thuis.
Pijnlijke onder- en bovenrug
Wanneer je nek moeite heeft om het gewicht van je hoofd te ondersteunen omdat het voorovergebogen is, spreekt het voor zich dat je op den duur ook last krijgt van je rug. Feitelijk kunnen zowel onder- als bovenrugpijn te wijten zijn aan smartphonegebruik.
Denk eens aan de spieren die langs je wervelkolom lopen. Ze helpen om je hoofd te stabiliseren, te controleren en te ondersteunen. Wanneer je voorovergebogen zit, komt er spanning op de spieren in je bovenrug te staan. Maar wat je je misschien niet realiseert is dat eenzelfde spanning op de spieren in je onderrug komt te staan.
Sms-duim
De spieren in je handen zijn klein, maar kunnen veel pijn veroorzaken als je je mobieltje vaak gebruikt. Wanneer je op het toetsenbord van je smartphone typt, kan dit voor problemen met spieren, pezen en banden zorgen.
Deze herhaalde belasting van het lichaam ontstaat dagelijks bij mensen die over een smartphonescherm gebogen zitten. De herhaalde beweging van je duim, als je het apparaat bedient, kan resulteren in irritatie en ontsteking in de duim en hand.
Hoofdpijn door spanning in de nek en rug
Een van de meest voorkomende klachten die geassocieerd wordt met het gebruik van mobiele apparaten is hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan ontstaan door spanning in de nek, verrekte spieren in de rug en overbelaste spieren in de hand, arm of schouders. Het kan ook ontstaan door vermoeide ogen van het lange tijd staren naar een schermpje met kleine lettertjes.
Er is geen twijfel dat het gebruik van mobiele apparaten een serieus probleem vormt in de huidige maatschappij. Of het nu gaat om mensen die hun smartphone gebruiken terwijl ze autorijden, fietsen of lopen en zo een gevaar vormen voor hun eigen en iemand anders zijn veiligheid, op zich is wat ze hun eigen lichaam aandoen al genoeg reden voor alarm!
Chiropractie kan helpen de pijn te verlichten en een groot deel van de schade herstellen, maar als je doorgaat met dezelfde slechte gewoontes is dat alleen maar tijdelijk. Er moet serieus gekeken worden naar manieren om mensen los te maken van mobiele apparaten, in ieder geval voor een deel van de tijd, om te voorkomen dat ze zichzelf structurele schade toebrengen.
Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.