Chiropractie

“Chiropractie is een zorgberoep welke zich bezigt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele technieken, inclusief gewricht correcties en/of manipulatie met een bijzondere focus op subluxaties.”

World Health Organization (WHO)

Tips om voetbalblessures te voorkomen en te behandelen

Voetbal is een van de populairste sporten in Nederland en is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging voor zowel kinderen als volwassenen. Helaas zorgt de aard van de sport, herhaalde bewegingen en de kans op botsingen, voor aardig wat kans op blessures.

 

Blessures aan armen en benen, overbelasting, hoofd-, nek- en gezichtsletsel, komen geregeld voor. Volgens de gegevens van het Stanford Children's Health zijn in 2009 in de VS 88.000 kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar, behandeld op de eerste hulp vanwege voetbalgerelateerde blessures.

 

Voetballers die bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen, verminderen daarmee de kans op blessures. Laten we eens bekijken hoe je voetbalblessures kunt voorkomen en behandelen:

 

Gebruik goede spullen

 

Het zorgen voor de juiste, goedpassende voetbalschoenen, kleding en scheenbeschermers, verkleint het risico op een blessure in eerste instantie. Dit is zeker belangrijk als je kind nog in de groei is of erg schommelt met zijn gewicht.

 

Ga langs je chiropractor voor een check-up voordat het seizoen begint.

 

Voetballers, die hun conditie op peil houden, lopen minder risico op blessures. Ga langs je chiropractor om er zeker van te zijn dat je geen verborgen gebreken hebt voordat je weer begint aan het voetbalseizoen. De chiropractor zorgt dat je wervelkolom rechtstaat en je spieren en gewrichten sterk zijn en goed functioneren.

 

Let op je omgeving

 

Op een slecht onderhouden veld heb je meer kans om te vallen of een enkel of knie te verdraaien. Het is verstandig om eerst het veld te bekijken voordat je gaat spelen en eventuele oneffen plekken te spotten die voor ongelukken kunnen zorgen.

 

Houd ook rekening met het weer. Modderige, gladde velden kunnen voor problemen zorgen en door hoge temperaturen kun je uitdrogen of een zonnesteek oplopen. Bereid je voor op de weersomstandigheden voordat je gaat voetballen.

Stel dat je met al deze dingen rekening houdt en je toch een blessure oploopt, dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen. De blessure is hopelijk niet ernstig en geneest vanzelf na een paar dagen rust. Is je blessure toch wat ernstiger, ga dan naar een arts. De volgende drie mogelijkheden kunnen je ook verlichting brengen.

 

1. Koelen en omhooghouden: Zorg dat je het geblesseerde lichaamsdeel zo veel mogelijk ontlast en leg er een kussen onder. Gebruik ijs of een ice pack gewikkeld in een handdoek om de zwelling tegen te gaan. Als de blessure pijnlijk is, kun je een pijnstiller nemen.

 

2. Neem vervolgens rust:Het laatste wat je wilt, is te snel weer beginnen met spelen, zodat de blessure terugkomt. Bij de serieuzere blessures is het beter om een paar wedstrijden, soms zelfs een heel seizoen, te stoppen. Dat is een betere keuze voor een volledig herstel. Je kunt met je chiropractor bespreken hoe lang de blessure nodig heeft om goed te herstellen en dat advies opvolgen.

 

3. Bezoek regelmatig je chiropractor: Chiropractors zijn getraind in het behandelen van het lichaam als geheel. Veel blessures die je oploopt bij voetbal, laten een verbetering zien na een paar bezoekjes aan de chiropractor.

 

Wervel- en gewrichtscorrecties, spiergenezing en peesontspanning, zijn allemaal technieken die chiropractors gebruiken om herstel te bevorderen. Als toevoeging kunnen chiropractors advies geven over voeding en oefeningen die het lichaam helpen om optimaal te functioneren. Zo voorkom je terugkerende blessures.

 

Plezier hebben in fysieke activiteit is een essentieel onderdeel voor een gezonde actieve levensstijl. Je aansluiten bij een voetbalteam is voor zowel kinderen als volwassenen een leuke bezigheid. Het kennen van de voorzorgsmaatregelen om blessures te voorkomen, zal je helpen om sterk en fit te blijven.

 

Mocht jij of je kind toch nog een blessure oplopen, dan kunnen de bovengenoemde behandelingen je helpen sneller te herstellen en sta je binnen no time weer op het voetbalveld. Dus bel om een afspraak in te plannen voordat je het veld weer opgaat.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.