Waar je op moet letten als je ooit betrokken raakt bij een auto-ongeluk

Er zijn maar weinig gebeurtenissen die zo’n grote impact hebben op iemands leven als een auto-ongeluk. Een auto in de prak veroorzaakt vaak lichamelijk letsel, stress en in sommige gevallen ook nog financiële problemen.

 

Helaas neemt, met het aantal auto’s dat vandaag de dag op de weg is en de vele afleidingen tijdens het rijden, het risico op een ongeluk steeds verder toe. Wanneer je al last hebt van een blessure of medische aandoening, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je het niet erger maakt dan het al is.

 

Als je toch betrokken raakt bij een auto-ongeluk, volg dan deze 5 tips op, zodat je je eigen veiligheid waarborgt en je verwondingen tot een minimum beperkt.

 

#1. Maak onmiddellijk de balans op van de situatie

 

De manier waarop je reageert in de seconden na het ongeluk kunnen de situatie enorm beïnvloeden. Beoordeel waar je gewond bent en of je in gevaar bent door in het voertuig te blijven zitten.

 

Als je auto bijvoorbeeld in brand staat of als je in diep water bent beland, is het belangrijk jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Is dat niet het geval, dan is het doorgaans het beste om in het voertuig te blijven zitten.

 

#2. Kijk of en waar je gewond bent

 

Hoe gewond ben je? En waar? Houd er wel rekening mee dat je zelf geen dokter bent. Dus, zelfs als je je prima voelt, kan je nek of rug een klap hebben gehad en beschadigd zijn. Beoordeel welke delen van je lichaam pijn doen en hoe heftig je de pijn voelt.

 

#3. Wacht op de hulpdiensten

 

Blijf kalm in je voertuig wachten totdat politie en ambulance zijn gearriveerd. Dit is vooral noodzakelijk als je auto over de kop is geslagen en je nog in je veiligheidsgordel vasthangt.

 

Veel hoofd- en nekletsel ontstaat namelijk juist doordat inzittenden van een verongelukte auto de gordel losmaken terwijl ze op de kop hangen.

Wanneer de hulpdiensten arriveren, is het van groot belang om, als dat lukt, te vertellen waar je gewond bent. Wanneer je eerder last hebt gehad van je nek, rug of wervelkolom, laat ze dit dan ook weten.

 

Deze informatie helpt hulpdiensten om een juiste manier te vinden je te bevrijden en eerste hulp toe te passen, zodat de kans op nog meer letsel afneemt. Blijf kalm en omschrijf zo specifiek mogelijk waar de pijn zit als je de informatie geeft. Gebruik simpele woorden en termen en beschrijf je pijn met een schaal van 1 tot 10 om de ernst aan te geven.

 

#4. Bezoek de chiropractor

 

Als blijkt dat alles meevalt en je weer naar huis mag, dan ben je natuurlijk dankbaar dat het allemaal goed is afgelopen! Wil je zorgen dat er later niet alsnog klachten ontstaan, maak dan een afspraak met je chiropractor om je te laten controleren en leg uit dat je een ongeluk hebt gehad.

 

Soms duurt het een aantal dagen voordat pijn ontstaat, het ongeluk kan toch botten, spieren en banden hebben beschadigd, terwijl dat bij het eerste onderzoek niet duidelijk naar voren is gekomen. Vraag je chiropractor daarom om een volledig onderzoek en bespreek wat eventueel nodig is als behandeling.

 

#5. Minimaliseer de kans op een nieuw ongeluk

 

Hoewel je er soms niets aan kunt doen dat je betrokken bent bij een ongeluk, kun je toch maatregelen treffen om herhaling te voorkomen. Doe altijd je gordel om, vermijd afleiding (je telefoon!), onderhoud je auto goed en zorg dat je de verkeersregels kent. Houd je aan de toegestane snelheid, houd rekening met het weer en ga nooit, maar dan ook nooit met alcohol op achter het stuur zitten!

 

Betrokken zijn bij een auto-ongeluk is geen pretje en iedereen hoopt dat het hem of haar nooit overkomt. Mensen die al blessures hebben door een andere oorzaak, bijvoorbeeld sport, werk of een val, hebben een verhoogd risico op terugkerende klachten wanneer ze bij een ongeluk betrokken raken.

 

Door je aan de bovenstaande adviezen te houden, kun je het risico dat je gewond raakt door een auto-ongeluk beperken, zodat je snel weer je dagelijks leven kunt oppakken en de nare ervaring achter je kunt laten.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.