Wat moet je doen bij een enkelblessure?

Of je je nu bezeert door je enkel te verzwikken op stilettohakken, struikelt over speelgoed van je kinderen of over een steen in het gras, het maakt niet uit wat de oorzaak is. Enkelblessures zijn pijnlijk en vervelend en wanneer je er niets aan doet, komen ze vaak terug.

 

Je enkel heeft het zwaar! Het ondersteunt je totale lichaamsgewicht, draait en buigt vele malen per dag en zorgt voor evenwicht. Deze verantwoordelijkheid eist zijn tol. Op de eerste hulp zaten er in 2011 25.000 mensen met enkelblessures.

Enkels worden omschreven als "het gewricht waar de voet aan het been sluit."  In werkelijkheid is het echter wat ingewikkelder uit te leggen. Meerdere botten en twee aparte gewrichten komen samen in de enkel, waardoor de kans op een blessure toeneemt.

 

Enkelblessures die veel voorkomen:

 

Verstuiking

 

Als je je enkel te ver naar de buitenkant draait, beschadigen de gewrichtsbanden aan de buitenkant van je enkel. Dit is een veelvoorkomende sportblessure. Wanneer je dit een keer hebt gehad, heb je helaas kans dat het vaker gebeurt. Ongeveer de helft van de mensen die ooit zijn enkel heeft verstuikt, verstuikt hem daarna vaker.

 

Verrekkingen

 

Er zitten twee pezen in de enkel die vaak worden verrekt, dit wordt meestal veroorzaakt door overbelasting of letsel.

 

Breuk

 

Deze blessure ontstaat wanneer een of meerdere botten in het enkelgewricht beschadigd zijn. Minder vaak dan bij een verstuiking of verrekking, kunnen bij een breuk ook de banden beschadigd zijn en kan het zijn dat er een operatie nodig is.

Veel gevallen van enkelblessures zijn te vermijden. Zorg dat je tijdens het doen van oefeningen en tijdens het sporten goede schoenen draagt, vermijd oneffen oppervlakken en zorg dat er geen rommel op de trap rondslingert.

 

En dames, vermijd hoge hakken… Jaja we weten het, ze staan zooo leuk! ;-)

Zelfs als je deze maatregelen neemt om je enkels te beschermen, kan het nog voorkomen dat je languit op de grond belandt met een gezwollen enkel. Wat nu? Er zijn verschillende mogelijkheden om een enkelblessure te behandelen, afhankelijk van de ernst van de blessure.

 

Rust en ijs: Voor lichte blessures: probeer de enkel zo min mogelijk te belasten en gebruik ijs om de zwelling te verminderen. Rust zorgt dat de blessure sneller herstelt.

 

Ga naar de dokter: Wanneer je veel pijn houdt, de zwelling niet afzakt en je niet in staat bent om op je enkel te steunen, ga dan langs een dokter. Sommige blessures worden erger wanneer ze niet worden behandeld. Het kan zijn dat er een brace, gips of soms zelfs een operatie nodig is.

 

Bezoek een chiropractor: Patiënten zien vaak positieve resultaten bij de genezing van enkelblessures na een aantal chiropractische behandelingen. Een chiropractor weet hoe een enkelgewricht in elkaar zit en kan gewrichtscorrecties toepassen om pijn en zwelling tegen te gaan en het herstel te bevorderen.

 

Revalidatie: Als je eenmaal bent herstelt, is het belangrijk om voorzichtig de kracht in je enkel weer op te bouwen. Een chiropractor kan je helpen door een aantal oefeningen aan te raden, die je in je dagelijkse bezigheden kunt opnemen, zodat je balans en mobiliteit toenemen. Door het op die manier aan te pakken, heb je minder kans dat je weer met eenzelfde blessure te maken krijgt.

 

Enkelblessures komen veel voor en of je nu een actieve levensstijl hebt of niet het kan zijn dat je ermee te maken krijgt. Door direct een chiropractor te bezoeken kun je een beter behandelplan uitstippelen, zodat je enkel sneller geneest, de pijn vermindert en de kans dat het weer gebeurt kleiner wordt.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijk schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.