CVS-Chronsich Vermoeidheid Syndroom

Chiropractie en het chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom(CVS) is een aandoening die niet zo duidelijk zichtbaar is als andere ziekten. De symptomen lijken op die van andere aandoeningen, waarvan sommige ernstig, dus deze moeten eerst allemaal worden uitgesloten voordat de diagnose gesteld kan worden.

Dit is vaak een langdurig proces, de patiënt blijft maanden, soms zelfs jaren, zitten met verontrustende en slopende symptomen en geen antwoorden. Wanneer de patiënt uiteindelijk de diagnose CVS krijgt zijn ze vaak uitgeput, zowel fysiek als mentaal.

 

Overzicht van het chronisch vermoeidheidssyndroom

 

Volgens het Amerikaanse Center for Desease Control (CDC) zijn er in de VS meer dan een miljoen mensen met CVS. Het komt vaker voor dan lupus, MS en vele typen kanker.

 

Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen; ze hebben wel vier keer meer kans om CVS te ontwikkelen. Hoewel iedereen de aandoening kan ontwikkelen komt het vaker voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar. Onderzoekers hebben geen bewijzen gevonden dat het besmettelijk zou kunnen zijn, maar ze zijn er wel van overtuigd dat er een genetische of familiare link is.

 

Symptomen van CVS zijn onder andere:

 • Extreme moeheid
 • Geheugenverlies
 • Onverklaarbare spierpijn
 • Verminderd concentratievermogen of “dufheid”
 • Gewrichtspijn die niet gepaard gaat met roodheid of zwelling en die zich door het lichaam verplaatst
 • Vergrote lymfeklieren in de oksels en nek
 • Extreme uitputting die meer dan 24 uur aanhoudt na fysieke of mentale inspanning
 • Hoofdpijn
 • Moe wakker worden
 • Pijnlijke keel

 

Complicaties die bij CVS kunnen optreden zijn depressie, vaker afwezig op het werk, beperkingen in levensstijl, beperking in dagelijkse bezigheden als zorg voor de kinderen, huishouden of andere verplichtingen. Uiteindelijk kan CVS een sociaal isolement en eenzaamheid veroorzaken.

 

Chiropractie bij chronisch vermoeidheidssyndroom

 

Steeds meer mensen hebben ontdekt dat chiropractie bij CVS helpt bij het verlichten van pijn die de aandoening met zich meebrengt. De chiropractor gebruikt gewrichtscorrecties om de CVS patiënt te behandelen en helpt zo de vele symptomen die bij de aandoening komen kijken verlichten zonder belastende behandelingen of medicatie.

 

Vele CVS patiënten melden dat ze meer energie, minder of geen pijn, verbeterde mobiliteit, meer flexibiliteit, en minder last van ontstekingen aan gewrichten hebben na een paar behandelingen. Vaak wordt aangeraden dat de patiënt meerdere behandelingen per week ondergaat en krijgen ze daarbij een dieet- en voedingssupplementadvies. De behandelingen en adviezen samen zorgen dat de symptomen verminderen, dat het immuunsysteem versterkt en het helpt de patiënt om meer controle te krijgen over hun lichaam en aandoening.

 

Volledige behandeling

 

Eén van de voordelen van chiropractie bij CVS is dat de behandeling zich op de patiënt in zijn geheel richt en niet alleen op individuele symptomen. De chiropractor kan gewrichtscorrecties toepassen, maar vaak wordt ook het eetpatroon van de patiënt, de dagelijkse routine en eventuele medicatie en voedingssupplementen die ingenomen worden besproken.

 

De chiropractor kan dieetadviezen geven waaronder ook voedingssupplementen die kunnen helpen bij CVS bijvoorbeeld:

 

 • Omega 3 vetzuren
 • Eicosapentaeenzuur
 • Docosahexaeenzuur
 • Magnesium
 • Appelzuur
 • Linoleenzuur

 

Het kan ook zijn dat ze een leverdetox adviseren, dit is afhankelijk van de patiënt en zijn eet- en beweegpatroon.

 

Voordeel voor patiënten met CVS

 

Chiropractie kan voordeel bieden aan patiënten met CVS. De patiënt zien als geheel zorgt ervoor dat niet alleen de fysieke pijn maar ook het emotionele aspect wordt aangepakt.

Veranderingen in eetpatroon, voorgeschreven supplementen en chiropractische gewrichtscorrecties aan de wervelkolom helpen fysieke symptomen te bestrijden, maar helpen ook bij het emotionele stukje, voornamelijk de depressie en frustratie. Het is belangrijk dat patiënten met CVS weten dat er iemand is die naar ze wil luisteren, ze begrijpt en ze wil helpen met alle aspecten van de aandoening en niet alleen met de symptomen. Chiropractie biedt deze mogelijkheid.

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.