Piriformis syndroom

Piriformis syndroom

Een klein spiertje kan voor veel pijn zorgen: verminder het piriformis syndroom met chiropractie. Een klein spiertje wat ergens diep in de billen ligt, de piriformis spier heeft een essentiële functie bij het naar buiten draaien van het been. Piriformis syndroom is een zeer pijnlijke aandoening die ontstaat als de piriformis spier te gespannen is en daardoor de heupzenuw irriteert. Wat kan zorgen voor pijn en gevoeligheid, soms zelfs doofheid, in de billen. Piriformis syndroom kan soms helemaal doorlopen of uitstralen, in het bovenbeen en in sommige gevallen zelfs doorlopen tot in de kuit.


Oorzaken piriformis syndroom 

Er zijn twee herkenbare potentiele oorzaken voor piriformis syndroom. Eéntje is het lange periodes stilzitten op een dag, wat kan zorgen voor tintelingen in de spier. De tweede is een letsel in het achterwerk, dit letsel kan ontstaan zijn door een val, ongeluk of een sportblessure. Door letsel kan de piriformis spier opzwellen en zo de heupzenuw irriteren. Spasmen in de spier kunnen ook voor piriformis syndroom zorgen, de onderliggend oorzaak van spierspasmen blijven helaas nog vaak onbekend.

 

Wanneer iemand eenmaal piriformis syndroom heeft gehad is het jammer genoeg een terugkerende aandoening. Meestal veroorzaakt door overbelasting of lang zitten zonder vooraf te stretchen. Wat de aanvankelijke oorzaak ook is, behandelmethodes zijn belangrijk om de pijnlijke symptomen van piriformis syndroom te verlichten en te helpen de aandoening te genezen.

  

Chiropractie en het piriformis syndroom

De oorzaak van de aandoening is een te strak gespannen pririformis spier. Chiropractors zien het lichaam als geheel, ze zullen vaak ook andere lichaamsdelen behandelen, bijvoorbeeld een been of voet, om de conditie van de piriformis spier te verbeteren. Soms gebruiken ze ook bekken- en wervelkolomcorrecties, gewrichtsmanipulatie en stretchen om de spier te ontspannen en het getroffen gebied helpen te herstellen.
Je kunt zelf ook bijdragen aan het voorkomen van een piriformis syndroom. Goed stretchen voordat je gaat sporten, (loop)pauzes inlassen als je de hele dag moet zitten en een goede houding van rug en bekken zorgen ervoor dat je minder risico loopt op het piriformis syndroom in de toekomst. Heb je een vraag over hoe een chiropractor je kan helpen met de symptomen van piriformis syndroom, of andere klachten, neem dan contact met ons op

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.